Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Slovensko dostalo od Nemecka liek Lagevrio: Predpísať ho možno len po PCR teste

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Merck & Co.)

BRATISLAVA - Nemecko darovalo Slovensku 2510 balení lieku Lagevrio s účinnou látkou molnupiravir na liečbu ochorenia COVID-19. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

"Na základe dlhodobej spolupráce v boji proti COVID-19 Nemecko ako odpoveď na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu zaslalo na Slovensko 2510 balení. Liek bol prepustený k distribúcii a od pondelka je liek možné opäť objednať štandardným spôsobom," spresnil rezort. Minulý týždeň bolo podľa neho na Slovensku k dispozícii  približne 1500 balení liečiva.

MZ ozrejmilo, že liek sa využíva najmä pri pacientoch, pri ktorých sa predpokladá ťažší priebeh COVID-19. Medzi rizikové skupiny patria napríklad pacienti starší ako 60 rokov, pacienti s chronickým srdcovocievnym ochorením v štádiu srdcového zlyhávania, s cukrovkou s pokročilými chronickými komplikáciami, neurologickými ochoreniami, chronickými ochoreniami pľúc či artériovou hypertenziou. Ak je ochorenie potvrdené prostredníctvom PCR testu, môžu liek predpísať všeobecní i špecializovaní lekári. Rezort pripomenul, že riziká v súvislosti s ochorením COVID-19 možno najúčinnejšie minimalizovať očkovaním.

Liek možno predpísať len po PCR teste

Liek Lagevrio na liečbu ochorenia COVID-19 môžu lekári pacientom s miernym až stredne ťažkým priebehom ochorenia predpísať na základe pozitívneho PCR testu. Vyplýva to z usmernenia ministerstva zdravotníctva. Prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) Monika Palušková  kritizuje rezort za byrokraciu.

"Pacient po pozitívnom antigénovom teste môže požiadať o vykonanie PCR testu, teda nie je ukrátený o možnosť indikácie dostupných liečiv," priblížilo ministerstvo. Rovnaké pravidlá budú podľa usmernenia rezortu platiť aj v prípade lieku Paxlovid, ktorý má podobné účinky. "Pri oboch liekoch dochádza k veľmi závažnej zmene pri ich predpisovaní a vôbec nie je jasné, s kým úradníci takýto mimoriadne vážny medicínsky krok konzultovali," konštatuje Palušková.

Kritizuje, že antigénový test už stačiť nebude a pacienti budú musieť bez ohľadu na svoj zdravotný stav a rizikovosť absolvovať ďalší, drahší test. Varuje, že pacienti tak budú musieť dlhšie čakať, pričom sa neraz počíta každá hodina. "Som presvedčená, že my všeobecní lekári budeme liečiť svojich pacientov podľa svojho najlepšieho vedomia, svedomia, odborných znalostí a etiky bez ohľadu na byrokratické direktívy. Našim členom sme už príslušné pokyny v záujme správnej liečby pacientov vydali," dodala Palušková.

Viac o téme: LiekNemeckoSlovenskoKoronavírusCovid-19Lagevrio
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu