Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sme vo finálnej fáze rozhovorov s Nemeckom o náhrade za tanky T-72

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovensko je vo finálnej fáze rozhovorov s Nemeckom o náhrade za tanky T-72, ktoré by mohlo darovať Ukrajine. Dostať by mohlo tanky Leopard. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) o tom informoval v pondelok. Dodal, že evidujú aj záujem o ďalší nákup húfnic Zuzana 2.

"Stále hľadáme riešenia, čo urobiť ďalej s tou technikou, o ktorej vieme, že ju už nebudeme používať, a na Ukrajine by sa veľmi hodila," skonštatoval Naď. V rámci pôvodom sovietskej techniky hovoril napríklad aj o BVP či systémoch protivzdušnej obrany Igla alebo Kup. Poukázal na problémy s údržbou vzhľadom na vojnu na Ukrajine a súvisiace sankcie, ako aj potrebu nahradiť starú techniku technológiami štandardne používanými v Severoatlantickej aliancii.

Archívne video: Minister obrany Jaroslav Naď prijal ministra obrany Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska Bena Wallacea

Minister obrany Jaroslav Naď prijal ministra obrany Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska Bena Wallacea (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Nemôžeme to odovzdať len tak, lebo potrebujeme mať zaistené spôsobilosti, preto sa bavíme o systéme náhrad za technológie, ktoré máme," vysvetlil. Deklaroval, že darovaná technika je postupne preplácaná spojencami v rámci Európskej únie alebo na bilaterálnej úrovni. 

Viac o téme: RozhovorTankyNemeckoJaroslav NaďT-72
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu