Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

KAUZA SÚMRAK Imrecze aj Makó na Úrade vlády! NAKA rekonštruuje schôdzky, na ktorých mali diskreditovať Kisku

Rekonštrukcia tajných schôdzok na Úrade vlády za účasti Františka Imreczeho Zobraziť galériu (16)
Rekonštrukcia tajných schôdzok na Úrade vlády za účasti Františka Imreczeho (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Na Úrade vlády je v utorok rušno. Koná sa tam rekonštrukcia tajných stretnutí, na ktorých mal Robert Fico, Tibor Gašpar a Norbert Bödör dohadovať diskreditáiu exprezidenta Andreja Kisku. Prítomný je aj Ľudovít Makó s advokátom či František Imrecze.

Aktualizované o 11:50

Po Ľudovítovi Makóovi prišiel na Úrad vlády aj František Imrecze. Ten rovnako, ako Makó, usvedčuje Fica, Kaliňáka, Gašpara a Bödöra z plánovania diskreditácie politických oponentov. Imrecze a aj Makó ukazovali vyšetrovateľom, kadiaľ prišli do kancelárii na Úrade vlády. 

František Imrecze ukazuje, kadiaľ prišiel na tajnú schôdzku na Úrad vlády (Zdroj: Topky/Maarty)

Rekonštrukcia tajných schôdzok na Úrade vlády za účasti Františka Imreczeho
Zobraziť galériu (16)
Rekonštrukcia tajných schôdzok na Úrade vlády za účasti Františka Imreczeho  (Zdroj: Topky/Maarty)
Rekonštrukcia tajných schôdzok na Úrade vlády za účasti Františka Imreczeho
Zobraziť galériu (16)
Rekonštrukcia tajných schôdzok na Úrade vlády za účasti Františka Imreczeho  (Zdroj: Topky/Maarty)

"Národná kriminálna agentúra požiadala minulý týždeň Úrad vlády SR o súčinnosť v súvislosti s preverovaním svedeckých výpovedí v kauze Súmrak. Úrad vlády na základe súhlasu predsedu vlády SR Eduarda Hegera žiadosti vyhovel a sprístupnil areál a všetky potrebné kancelárske priestory. V prípade ďalších otázok sa, prosím, obráťte na OČTK," povedal šéf Úradu vlády Július Jakab. 

Vyjadrenie šéfa Úradu vlády Júliusa Jakaba k rekonštrukcii tajných stretnutí (Zdroj: Topky/Maarty)

Národná kriminálna agentúra predvolala na Úrad vlády Ľudovíta Makóa a Františka Imreczeho. Obaja vypovedajú o schôdzkach, ktoré sa mali priamo na úrade odohrávať. Na nich mali plánovať diskreditáciu bývalého prezidenta Andreja Kisku. Schôdzky mal iniciovať vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák. Zúčastniť sa ich mal aj bývalý premiér Robert Fico a nitriansky podnikateľ Norbert Bödör. 

Ľudovít Makó o schôdzkach vypovedá v kauze Súmrak, v ktorej sú Fico, Kaliňák, Gašpar a Bödör obvinení. Na Úrad vlády prišiel krátko pred deviatou hodinou v spoločnosti svojho advokáta. Na otázky novinárov neodpovedal. Informuje o tom portál tvnoviny.sk. Predvolaný je aj František Imrecze, ktorý bol šéfom Finančnej správy. 

archívne video

Obvinený Norbert Bödör na policajnom prezídiu chvíľu predtým, ako má vypovedať Robert FIco (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Z čoho vinia Fica a Kaliňáka?

Podľa obvinenia sú Robert Kaliňák a Robert Fico obvinení spolu s Tiborom Gašparom a Norbertom Bödörom. Líder Smeru má byť podľa polície na vrchole údajnej zločineckej skupiny. Stíhanie bývalých vysokopostavených politikov nadväzuje na kauzu Očistec, ktorá je známa tým, že v nej figurujú vrcholoví policajti. 

Zločinecká skupina, ktorú podľa polície ovládali Fico s Kaliňákom, mala slúžiť na diskreditáciu ich politických oponentov. Spomína sa konkrétne exprezident Andrej Kiska či súčasný minister financií a expremiér Igor Matovič. O tomto všetkom vypovedal, okrem iných, aj muž z mafiánskych zoznamov, Kočnerov a  Bödörov kamarát Tomáš Rajecký. 

KAUZA SÚMRAK Imrecze aj
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR / KR PZ v Bratislave)

Okrem Rajeckého na Fica a Kaliňáka vypovedal aj známy kajúcnik Ľudovít Makó, ale aj Bernard Slobodník. Polícia vypočula aj bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho a bývalého generálneho riaditeľa daňovej a colnej sekcie finančnej správy Daniela Čecha.

V obvinení sa spomínajú aj mediálne výstupy, ktorými Robert Fico spochybňoval trestné stíhania napríklad Dušana Kováčika či iných, jemu blízkych ľudí. Na tie upriamil pozornosť aj Ficov a Kaliňákov obhajca David Lindtner. Vyšetrovateľ však v obvinení spomína, že tieto výstupy "v žiadnom prípade nemajú trestnoprávnu zodpovednosť a nekladú sa mu za vinu"

Viac o téme: úrad vládyRobert FicoĽudovít MakóNorbert Bödör
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu