Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Harabinova hacienda sa len tak vyparila: Dom sa zbúral sám, bráni sa Harabin, ktorý nedostal príslušné povolenia

Štefan Harabin vysvetľuje už neexistujúci dom a ruiny, ktoré po ňom zostali po svojom. Zobraziť galériu (13)
Štefan Harabin vysvetľuje už neexistujúci dom a ruiny, ktoré po ňom zostali po svojom. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

DUNAJSKÁ LUŽNÁ/BRATISLAVA - Bývalý minister spravodlivosti, predseda Najvyššieho súdu a satirickými stránkami nazývaný aj ako samozvaný víťaz prezidentských volieb Štefan Harabin má v týchto dňoch viac pozornosti, než by možno chcel. Dôvodom je jeho pozemok v Dunajskej Lužnej, kde roky stála jeho bohatá hacienda, kam sa chodil rekreovať. Dnes by ste ju tam totiž márne hľadali, keďže namiesto domu ostalo len niečo, čo pripomína zrútené stavenisko. Na búranie a stavanie však treba povolenia, ktoré v tomto prípade akosi chýbajú.

archívne video

Štefana Harabina zadržala NAKA! Obvinili ho zo schvaľovania trestného činu a extrémizmu (Zdroj: Topky/Maarty)

Na prípad ako prvý upozornil Nový Čas, a preto sme sa na "miesto činu" išli pozrieť aj my. Na pozemku skutočne už žiadny dom nestojí a ostali po ňom len vchodové a bočné brány a múry obrastené vegetáciou. 

Harabinova hacienda sa len
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Všetky fotografie pozemku nájdete v galérii článku.

Dom vraj spadol, a to sám od seba a nikto netuší ako k tomu došlo

Problémom celého pozemku je, že na búranie tak veľkého domu je potrebné povolenie, ktoré vraj Harabin nedoložil. Harabin sa k prípadu však elegantne a vlastnoručnými kľučkami vyjadril. Sám hovorí, že búracie povolenie vraj nepotreboval, pretože dom vraj spadol sám od seba. Zákon však hovorí niečo iné a na takéto búranie mu musí dať oprávnenie stavebný úrad.

Harabinova hacienda sa len
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Dom pritom nestál len niekoľko mesiacov, ale Harabin s manželkou sa doňho nasťahovali ešte v októbri 2009, čo už je viac ako 10 rokov. Nachádza sa v oblasti Dunajskej Lužnej hneď neďaleko jazera Nové Košariská. Kúpiť ho vtedy mali za viac ako 65-tisíc eur. Na celý prípad upozornili pritom samotní čitatelia, ktorí si v spomínanej obci všimli, že namiesto dvojpodlažného domu ostala už len kopa sutín. 

Harabinova hacienda sa len
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Stavebné a ani búracie povolenie nemá, tvrdí starosta

Svoje povedal k prípadu aj starosta obce Štefan Jurčík, ktorý to vidí jasne. "Nemá búracie povolenie a do dnešného dňa ani oň nepožiadal. Nemá ani stavebné povolenie," uviedol Jurčík pre TV Markíza.

Harabinova hacienda sa len
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Harabin si však stále ide svoje a tvrdí, že žiadne povolenie zákon nevyžaduje ak sa dom "zbúral sám". "Plánovať búranie môžete vtedy, keď chcete búrať, ale keď niečo spadne, tak vy to neviete naplánovať, kedy to spadne. A vtedy nemôžete plánovať búranie. Tak, ako nemôžete vedieť, či bude korona v decembri," uviedol pre tú istú televíziu príklad niekdajší prezidentský kandidát Harabin.

Viac o téme: DomPozemokŠtefan HarabinDunajská Lužná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu