Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dzurinda nepočul odpoveď, prečo má byť právo na odpoveď

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Smer-SD a vládna koalícia by mali odpovedať, prečo chcú presadiť právo na odpoveď aj vtedy, ak noviny uverejnia pravdivé informácie. Počas rozpravy k novému tlačovému zákonu to povedal predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda, podľa ktorého sa minister kultúry Marek Maďarič vyhýba odpovedi a radšej útočí na vydavateľov tlače, novinárov a občanov.

Šéf opozičnej SDKÚ-DS tvrdí, že politici by nemali mať právo na odpoveď, pretože novinári dávajú priestor vo svojich článkoch aj dotknutej osobe. Je za to, aby prešiel pozmeňujúci návrh Daniela Lipšica z KDH, aby takéto právo nemali verejní funkcionári, teda aj politici, orgány verejnej moci a trestne stíhaní. Dzurinda priznal, že si nepamätá, kedy by ho novinári neoslovili, aby sa vyjadril, ak písali o ňom. Odpovedať na pravdivé informácie považuje za neprijateľné. Podľa neho nie je možné hlasovať za tlačový zákon, ktorý porušuje demokratické zásady, obmedzuje slobodu tlače a zasahuje do práv občanov.

Smer-SD sa rozhodol robiť robustnú politiku, ktorá je však odsúdená na neúspech. Podľa Dzurindu Ficova vláda hľadá nepriateľov, ide proti súkromnému kapitálu, zahraničným investorom, dôchodkovým správcovským spoločnostiam, zdravotným poisťovniam, za nepriateľov považuje aj opozíciu, médiá, politológov, sociológov a najnovšie aj občanov.

Podľa Dzurindu brutálna politika Smeru-SD sa vyznačuje tým, že chcú vyvolať nedôveru v slovenskú tlač, politicky si podmaniť verejnoprávne médiá, permanentne útočiť na kritikov a zastrašovať opozíciu. „Treba odmietnuť pokus o brutálnu politiku Smeru,“ vyzval Dzurinda. Pripomenul, že v rokoch 1994 - 1998 sme už zažili brutálnu politiku a dodnes z nej máme traumy. Lepšou cestou je podľa neho politika zhody a hľadania kompromisov, ktorá vydrží dlhšie.

Dzurinda apeloval na koalíciu, že sa zahráva s osudom Lisabonskej zmluvy. Koalícia plánuje dať hlasovať za zmluvu po odhlasovaní tlačového zákona. Opozícia nechce podporiť zmluvu, ak koaličné strany dostatočne neupravia tlačový zákon. Na schválenie Lisabonskej zmluvy treba minimálne 90 hlasov, koalícia má 85 hlasov. Podľa Dzurindu koalícia pretláča Lisabonskú zmluvu bez jediného rokovania silou a násilím. Ak koalícia dá hlasovať o Lisabonskej zmluve bez toho, aby mala istú jej podporu, považuje to za výsmech tak dôležitému dokumentu. „Na takejto fraške sa žiaden slušný politik nezúčastní,“ upozornil Dzurinda.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu