Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vládna koalícia o tlačovom zákone: Urobí len kozmetické úpravy

Pre premiéra Fica je tlačový zákon zbraňou na médiá.
Pre premiéra Fica je tlačový zákon zbraňou na médiá. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tlačový zákon čakajú ešte mierne zmeny. Dohodli sa na tom lídri vládnych strán. V toľko kritizovanom práve na odpoveď pripustili úpravu jej rozsahu.

Tá sa môže vzťahovať len na uverejnené fakty, jej autor nesmie vo svojom stanovisku hodnotiť. Právo na odpoveď však zostane aj v prípade pravdivého článku.

Premiér Robert Fico zdôraznil, že na Slovensku nemajú právo na odpoveď vláda ani parlament ako inštitúcie. Napriek tomu do novín môžu politici písať odpovede na články ako jednotlivci. "Ide nám o to, aby bola rovnosť zbraní," vyhlásil premiér. Podľa neho koalícia urobila všetky zmeny, ktoré žiadali medzinárodné organizácie. "Právo na odpoveď je len na základe podstaty, čiže fakty," reagoval podpredseda HZDS Milan Urbáni.

Šéf Združenia vydavateľov Miloš Nemeček však zopakoval zásadnú pripomienku: "Akýkoľvek opravný prostriedok by mal vznikať len vtedy, keď je informácia nepravdivá, alebo pravdu skresľujúca." V pléne parlamentu premiér pripúšťa aj ďalšie pozmeňovacie návrhy, ale len od koaličných poslancov. "Návrhy, ktoré by vylepšili štylistiku," dodal. Poslanci definitívne rozhodnú o tlačovom zákone zrejme na budúci týždeň.

Zmeny v zákone

1. Právo na odpoveď sa obmedzí na skutkové tvrdenia, bez hodnotiacich úsudkov.
2. Odpoveď musí byť na rovnocennom mieste ako pôvodný článok.
3. Ministerstvo kultúry už nebude pokutovať reakcie za zverejnenie "nevhodných" informácií.
4. O tom, či vydavateľ porušil zákon, keď nezverejnil odpoveď, rozhodne až súd. Pokutovať môže do výšky 150-tisíc Sk (4 600 €).
5. Upraví sa aj povinnosť ochrany zdroja. V prípade, ak informácia smeruje k trestnému činu, bude sa môcť porušiť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu