Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o odpadoch: Firmám sa môžu zvýšiť náklady

prezidentka SR Zuzana Čaputová
prezidentka SR Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala v piatok novelu zákona o odpadoch. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Z novely vyplýva, že najmenej 70 percent hmotnosti nie nebezpečného stavebného a demolačného odpadu sa má opätovne použiť alebo zrecyklovať. K dispozícii má byť aj iné zhodnotenie materiálu, pri ktorom sa ako náhrada používa odpad.

Stavebné odpady a odpady z demolácií dlhodobo predstavujú najväčší prúd odpadov. "Zároveň sú špecifické svojím vysokým potenciálom opätovného použitia a recyklácie vrátane nahradzovania veľkého množstva primárnych surovín, čo môže mať významné výhody z hľadiska udržateľného rozvoja a kvality života," poznamenal envirorezort.

Firmám sa môžu zvýšiť náklady

Firmám sa podľa schváleného materiálu môžu zvýšiť náklady na vyššie spracovanie stavebného odpadu a skladovacie kapacity. Znížiť sa im zas majú náklady na nákup niektorých nových stavebných materiálov, ktoré budú nahrádzať recyklát.

Novelizácia sa týka i zlepšenia systému zberu dát

Legislatívnou zmenou sa zavádza najmä povinná selektívna demolácia vrátane systému kontroly pred demoláciou a po demolácii. Úroveň recyklácie, ako aj ďalšieho využitia stavebného a demolačného odpadu je monitorovaná prostredníctvom Regionálneho informačného systému o odpadoch (RISO). Novelizácia sa týka i zlepšenia systému zberu dát v tejto oblasti, ako aj následného zjednodušovania pravidiel používania stavebného odpadu.

Viac o téme: OdpadZákonZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu