Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

S problémami po prekonaní ochorenia COVID-19 sa stretli aj v ústave srdcových a cievnych chorôb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KOŠICE – So zdravotnými problémami u pacientov po prekonaní ochorenia COVID-19 sa stretli aj vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) v Košiciach. Súviseli napríklad so srdcovým svalom. Informoval o tom podpredseda predstavenstva a medicínsky riaditeľ pre nechirurgické odbory VÚSCH Martin Studenčan.

"Mnohí pacienti po tomto ochorení (COVID-19, pozn. TASR) majú následky, ktoré obmedzujú ich fyzickú výkonnosť v dôsledku dychovej nedostatočnosti pre fibrózu pľúc. Zápalové poškodenie myokardu je častou súčasťou infekcie COVID-19, avšak v absolútnej väčšine prípadov prebieha skryte," povedal. Vzácnou komplikáciou boli podľa jeho slov napríklad poruchy prevodu srdcového vzruchu, ktoré si v niekoľkých prípadoch vynútili implantáciu kardiostimulátora.

Archívne video: COVID tu s nami bude natrvalo: TOTO je náš imunitný múr! Vakcíny fungujú, deltu prekonalo viac ako 1,2 milióna Slovákov

COVID tu s nami bude natrvalo: TOTO je náš imunitný múr! Vakcíny fungujú, deltu prekonalo viac ako 1,2 milióna Slovákov (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Pripomenul, že v tomto roku vo VÚSCH spustili aj prevádzku Centra preventívnej a športovej kardiológie. "Postcovid poškodenie myokardu s prejavmi srdcového zlyhávania sme zatiaľ objavili iba u jedného športovca," spresnil. Prípady náhleho kolapsu či smrti športovcov na ihrisku sa však podľa Studenčana periodicky opakujú nezávisle od pandémie nového koronavírusu a vo väčšine prípadov ide o nepoznané ochorenie srdca. Podľa vedenia VÚSCH kardioústav zvládol pandemické obdobie. Pripomenul, že starostlivosť o akútnych kardiovaskulárnych pacientov poskytovali bez prerušenia počas všetkých doterajších troch vĺn pandémie ochorenia COVID-19.

Viac o téme: ZdraviePrekonanieKoronavírusProblímy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu