Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Plán výstavby nemocníc sa presúva: Vláda preplatí obciam za testovanie na COVID vyše milióna eur

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vláda by sa mala návrhom výstavby nemocníc zo zdrojov z plánu obnovy zaoberať na najbližšom rokovaní. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO).

"V najbližších dňoch sa jednotliví koaliční partneri a ich zdravotnícki experti stretnú s našimi ľuďmi, ktorí robili analýzy, a niektoré veci si vyjasnia. Myslím si, že na ďalšiu vládu ten materiál bude konsenzuálne schválený," skonštatoval.

Lengvarský sa vyjadril ku COVIDU, k plánu obnovy aj incidentu v ružinovskej nemocnici (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ministerstvo zdravotníctva SR avizovalo, že vláda sa návrhom bude zaoberať už v stredu, napokon termín opäť presunulo. Odôvodnilo to tým, že koaliční partneri si chcú návrh preštudovať. Predstavenie plánu sa pôvodne očakávalo ešte minulý týždeň. Lengvarský ozrejmil, že uznesenie bude spúšťať iba stavby štátnych nemocníc.

Lengvarský má riešiť zmeny zákonov potrebné pre investície z plánu obnovy

Minister zdravotníctva bude iniciovať rokovanie o novelizácii viacerých zákonov súvisiacich s investičnými zámermi a plnením úloh, ktoré rezortu zdravotníctva vyplývajú z plánu obnovy. Plniť úlohu zaviazala ministra vláda na stredajšom rokovaní.

Plán výstavby nemocníc sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Úrad vlády SR v spolupráci so zástupcami MZ identifikoval potrebu vypracovania zmien právnych predpisov, a to najmä o územnom plánovaní a stavebnom poriadku, zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, zákona o významných investíciách i zákona o verejných prácach, ktoré vytvoria právny základ a podmienky pre efektívnu realizáciu predmetných investícií v čase a za podmienok stanovených v súvislosti s Plánom obnovy a odolnosti SR," uvádza predseda vlády Eduard Heger v predloženom materiáli. Lengvarský má viesť rokovania s príslušnými ministerstvami a ďalšími štátnymi orgánmi a koordinovať prípravu zmeny legislatívy.

Vláda preplatí obciam za testovanie na COVID-19 spolu 1,19 milióna eur

Štát preplatí obciam v pôsobnosti 21 okresných úradov vyše 1,19 milióna eur za výdavky súvisiace s testovaním obyvateľstva na ochorenie COVID-19 počas vyhlásenej mimoriadnej situácie. Návrh v stredu schválila vláda. Financie by mali smerovať napríklad do Dolného Kubína, Komjatíc, Liptovského Mikuláša, Veľkého Kýra, ale aj viacerých obcí v okrese Levoča, Púchov, Nitra či Košice-okolie. Výška preplatených výdavkov je rôzna, od 30 eur až po vyše 230.000 eur.

Samosprávy organizovali testovanie na základe verejnej výzvy predsedu vlády, ktorý verejne deklaroval, že im štát dodá testy a uhradí náklady. Nepomer vo výdavkoch vzhľadom na rozdiely v počte testovaných a vynaložených financií spôsobilo podľa predkladateľov nastavenie COVID automatu a zmien farieb okresov, ale aj presuny obyvateľstva.

Viac o téme: Vladimír LengvarskýPlán obnovyCOVIDVýstavba nemocníc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu