Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Minister práce Krajniak o veľkom zvyšovaní platov v štátnej službe: K dohode by mohlo prísť v lete!

Milan Krajniak Zobraziť galériu (3)
Milan Krajniak (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - K dohode o zvýšení platov zamestnancov v štátnej a verejnej službe by mohlo prísť počas leta. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) k začiatku rokovaní o platoch medzi odborármi a rezortom financií.

"Nie nezúčastním sa na stretnutí odborárov a ministerstva financií. Som o stretnutí informovaný. Viem o ňom, viem aké veci sa na ňom budú prerokovávať. Som rád, že sa tieto rokovania dnes začnú," priblížil.  

K dohode o zvýšení platov v štátnej službe by mohlo prísť v lete, informoval minister práce Krajniak (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Mám veľmi presné očakávania

Od rokovaní má Krajniak podľa svojich slov "veľmi presné očakávania". "Chceme urobiť veľkú dohodu so zástupcami zamestnávateľov, ktorí zastupujú ľudí pracujúcich v štátnej a verejnej službe. Túto dohodu chceme doplniť o zamestnancov zariadení sociálnych služieb, napríklad o zdravotné sestričky, ktoré pracujú v súkromných ambulanciách, hoci formálne nie sú štátnymi zamestnancami. Máme dohodnutú stratégiu aj máme nejaké mantinely, čo si vieme dovoliť pri zvyšovaní platov," povedal.

Minister práce Krajniak o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Myslím si, že je veľký predpoklad, že v priebehu leta by mohlo dôjsť k serióznej dohode a nielen o zvyšovaní platov počas tohto roka. Chceli by sme to urobiť na dva roky tak, aby aj v budúcom roku mali garantované ďalšie zvýšenie platov," dodal Krajniak.

Okruh osôb, ktorým je možné poskytnúť pomoc 100 eur, sa rozšíri

Nariadením v stredu schváleným vládou sa navrhuje rozšíriť okruh osôb, ktorým je možné poskytnúť dotáciu na podporu humanitárnej pomoci jednorazovo v sume 100 eur. Dátum účinnosti návrhu nariadenia vlády sa navrhuje dňom vyhlásenia. Podľa ministerstva práce ide o fyzickú osobu, ktorá sa riadne stará o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom po dovŕšení šiestich rokov jeho veku s trvalým pobytom na území SR najdlhšie do 18 rokov jeho veku a za ktorú bol štát platiteľom poistného na starobné poistenie, invalidné poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity podľa zákona o sociálnom poistení.

Minister práce Krajniak o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

MPSVR podčiarklo, že jednorazový príspevok 100 eur dostanú osoby vyplatený na základe žiadosti o dotáciu na podporu humanitárnej pomoci. Žiadať oň môžu v predĺženej lehote, a to až do 30. septembra 2022, aby tak o dotáciu mohli požiadať všetci, ktorí na ňu majú nárok. Inflačná dotácia sa podľa rezortu práce vypláca nasledujúci kalendárny mesiac po kalendárnom mesiaci, v ktorom bola žiadosť o dotáciu podaná. To znamená, že napríklad v prípade podania žiadosti v júni sa inflačná dotácia vyplatí v mesiaci júl 2022, a to v termínoch výplaty iných sociálnych dávok či príspevkov.

"Cieľom návrhu je finančne prispieť na pokrytie zvýšených výdavkov na bývanie, energie, stravu a podobne osobám, ktoré sa starajú o nezaopatrené dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom vo veku šesť až 18 rokov a nemajú príjem zo zamestnania ani dôchodok, preto za nich štát uhrádza poistné na dôchodkové poistenie," zdôvodnil rezort práce. Nariadenie sa podľa MPSVR predkladá v súvislosti so zvýšenou mierou inflácie, ktorá bola spôsobená najmä v súvislosti s aktuálnou situáciou nadväzujúcou na ekonomické dôsledky pandémie ochorenia COVID-19 a zvyšujúce sa ceny energií.

Viac o téme: Štátna správaMilan KrajniakZvyšovanie platov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu