Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dráma v Bratislave: Polícia zachraňovala dieťa uväznené v aute, rodič zabuchol kľúče!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Mestská polícia Bratislava)

BRATISLAVA - Policajti museli z rozpáleného auta vyslobodzovať dieťa. Uplynulé dni k nám priniesli tropické horúčavy, tie sú okrem letnej pohody a oddychu pri vode však spojené aj s množstvom rizík a udusenie sa v zatvorenom aute vystavenom slnečnému žiareniu patrí medzi ne.

Žiaľ, s prípadmi s tragickým koncom sme sa stretli aj Slovensku. Kompetentní preto vždy s príchodom horúčav upozorňujú na riziko zabudnutia detí či zvierat v aute. Polícia už musela riešiť prvý prípad, kedy zostalo dieťa zatvorené v aute. Tentokrát však nešlo o to, že by rodič, či osoba, ktorá ho mala na starosti, naň zabudla. Následky mohli byť však rovnako tragické. "Policajti z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie riešili prípad, kedy zostalo v aute vymknuté malé dieťa. Celá situácia vznikla nešťastnou náhodou, kedy si rodič zabuchol kľúče a dieťa zostalo uväznené vnútri," uviedla bratislavská mestská polícia. 

Archívne video: Policajti našli v noci pred reštauráciou plačúce dieťa v kočíku: Rodičia roka zatiaľ nasávali vo vnútri

Policajti našli v noci pred reštauráciou plačúce dieťa v kočíku: Rodičia roka zatiaľ nasávali vo vnútri (Zdroj: MP Praha)

Upozornili, že zabudnuté dieťa v aute sa prehreje päťkrát rýchlejšie ako dospelý. Prípady zabudnutých detí a zvierat v aute nie sú pritom ničím nezvyčajným. "Detský organizmus sa prehreje tri až päťkrát rýchlejšie ako telo dospelého. Dieťa v aute postupne malátnie, pridružujú sa bolesti hlavy a zvracanie. Koža je najprv červená a neskôr bledne. Po chvíli sa objavia kŕče, nasleduje bezvedomie, zastavenie krvného obehu, dýchania a nastáva smrť," upozornila polícia. 

Neváhajte rozbiť sklo

Ak objavíte napríklad dieťa alebo zviera zamknuté v aute, kontaktujte ihneď mestskú políciu prostredníctvom linky 159. Ak sa domnievate, že je situácia kritická, neváhajte a okno na aute rozbite a dieťa vytiahnite von. Ak je dieťa pri vedomí a plače, zoberte ho do tieňa a chlaďte ho. Ak je však v bezvedomí, ale dýcha, umiestnite ho do stabilizovanej polohy a hlavu mu zakloňte tak, aby nič nebránilo jeho dýchaniu.

Dráma v Bratislave: Polícia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"V prípade, ak dieťa nedýcha, uložte ho na zem, zakloňte mu hlavu a do úst aj nosa päťkrát vdýchnite, potom vtláčajte hrudník dvomi prstami tempom 100 krát za minútu, po 15 stlačeniach opäť vdýchnite a opakujte až do príchodu záchranárov," dodali. 

Viac o téme: AutoTeploLetoDieťaHorúčava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu