Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Práce na skrátené úväzky je málo: Vyplýva to z analýzy portálu Kariéra.sk

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Podľa portálu Kariéra.sk je na Slovensku málo pracovných príležitostí na skrátený úväzok. Práca na skrátené úväzky sa týka iba 6 % z celkového počtu ponúk. Najviac ponúk na skrátené úväzky nájdu uchádzači v Bratislavskom, Banskobystrickom a Košickom kraji.

„Ak sa na situáciu pozrieme zo strany zamestnávateľov, sledujeme, že firmy sú pod čoraz  väčším tlakom na výkony a plnenie cieľov a obchodných plánov. Na Slovensku je nedostatok  pracovnej sily, a preto firmy preferujú zamestnávanie na plné úväzky a radšej poskytnú  uchádzačom možnosť pracovať z domu alebo flexibilný pracovný čas,“ uviedla Katarína Tešla,  manažérka komunikácie a PR Kariéra.sk.  

Ponuky na skrátené úväzky tvoria iba 6 % z celkového počtu ponúk  

Pri pohľade na dáta portálu Kariéra.sk je zrejmé, že z celkového dopytu zo strany zamestnávateľov, tvoria zhruba 90 % pracovných ponúk práve inzeráty na plný úväzok. Práca na skrátené úväzky sa týka iba 6 % z celkového počtu ponúk. Najviac ponúk na skrátené úväzky nájdu uchádzači v Bratislavskom, Banskobystrickom a Košickom kraji. 

Hybridný model práce alebo home office pomáha pracujúcim rodičom 

Trh práce a jeho vývoj naznačuje nárast ponúk týkajúcich sa flexibilnejších foriem zamestnávania. Netreba sa pozerať iba na mamičky po materskej dovolenke, dnes sa situácia týka celkovo rodín s malými deťmi. Oproti minulosti využíva možnosť čerpania materskej  dovolenky čoraz viac mužov. Za strategické možno označiť najmä zlepšenie aktuálnej situácie a vytváranie podmienok pre rodičov s deťmi.  

„Zamestnávatelia ponúkajú matkám a rodičom s malými deťmi aj alternatívne možnosti, kedy  môžu pracovať na flexibilný pracovný čas alebo môžu využiť hybridný spôsob práce, kde si  rozdelia prácu na čas strávený v kancelárii a prácu z domu. Samozrejme, nie každú pracovnú  pozíciu je možné vykonávať z domu alebo flexibilne, tu je otázkou či to umožňuje  zamestnávateľ a aj pracovné zaradenie zamestnanca,“ uvádza Katarína Tešla z Kariéra.sk. 

Flexibilný čas, firemné jasle či príspevok na škôlku

Je to aj na vzájomnej dohode medzi firmou a zamestnancom, aké podmienky si vopred určia. Pokiaľ zamestnávateľ nemá problém s tým, že mamička alebo otec odídu z práce skôr, aby mohli vyzdvihnúť deti zo školských zariadení a svoje pracovné úlohy si dokončia napríklad  z domu, je to opäť možnosť, ako efektívne prepojiť pracovný a rodinný život.

Kapacita materských škôlok je výrazne obmedzená a situáciu sa z časti snažili vyriešiť niektorí  zamestnávatelia tým, že svojim zamestnancom okrem práce na doma alebo flexibilného času  ponúkli pre rodičov a mladé rodiny aj firemné jasle alebo škôlku

Viac o téme: PrácaPonukyKariera.skSkrátený úväzok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu