Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNE Ruský gigant Gazprom zníži Slovensku dodávky plynu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Slovenský štátny distribútor plynu SPP očakáva, že ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom mu dnes zníži dodávky plynu zhruba o 30 percent. Firma dodala, že tento krok nebude mať na jej zákazníkov vplyv. Pokles dodávok registruje aj Česká republika, rovnako bez vplyvu na zákazníkov.

Pokles dodávok ruského plynu zo západu Európy na Slovensko eviduje aj prepravca eustream. "Dnes očakávame na základe informácií od spoločnosti Gazprom Export, že dodávky plynu v rámci nášho kontraktu budú nižšie o približne 30 %," uviedol Šebesta. "Smerujte svoje otázky priamo na SPP," reagoval rezort hospodárstva. 

Slovensko drasticky zníži závislosť od ruského plynu: Sulík predstavil PLÁN! SPP už podpísalo zmluvu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na zákazníkov by to nemalo mať vplyv

"Uvedené zníženie nemá žiadny vplyv na našich zákazníkov," dodala spoločnosť. Podobne sa na dotaz agentúry vyjadril elektrárenský podnik ČEZ a tiež spoločnosť Net4Gas, ktorá je prevádzkovateľom prepravnej sústavy pre zemný plyn v Českej republike. Slovensko je závislé od dovozu ruského plynu a krajina tiež zaisťuje tranzit tejto suroviny ďalej do západnej Európy. Gazprom dlhodobo zaisťoval dodávky plynu na Slovensko hlavne cez Ukrajinu.

 

SPP sa uzavretím kontraktu na plyn zo Severného mora a ďalšími plánovanými dodávkami skvapalneného zemného plynu LNG počas roka podarilo diverzifikovať zdroje plynu a zvýšiť bezpečnosť dodávok plynu na Slovensku. "Uzavretie predmetných zmlúv, prostredníctvom ktorých sme schopní pokryť približne 65 % spotreby našich zákazníkov, je spolu s aktuálnym vtláčaním plynu do zásobníkov prejavom zodpovednosti a spoľahlivosti SPP pri riešení aktuálnych výziev na trhu s energiami," dodal Šebesta.

Pokles dodávok ruského plynu už eviduje aj pološtátny prepravca eustream. Zatiaľ čo ešte v stredu (15. 6.) pritieklo na Slovensko zo západu na vstupe Lanžhot 38 miliónov metrov kubických (m3) plynu, vo štvrtok už spoločnosť očakáva pokles dodávok na necelých 27 miliónov m3. Z Ukrajiny na vstupe Veľké Kapušany priteká v posledných týždňoch štandardne okolo 38 miliónov m3 ruského plynu denne.

Gazprom obmedzil aj dodávky plynovodom Nord Stream

Situácia okolo dodávok ruského plynu do Európskej únie sa tento rok skomplikovala v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu. Tento týždeň Gazprom výrazne obmedzil dodávky plynovodom Nord Stream 1, ktorý je hlavnou trasou pre export ruského plynu do EÚ. Opatrenie zdôvodnil oneskorením návratu zariadenia, ktoré bolo zaslané nemeckej firme Siemens Energy na opravu.

Nemecký minister hospodárstva a ochrany klímy Robert Habeck ale krok Gazpromu označil za politicky motivovaný a obvinil firmu, že sa svojím postupom snaží vyvolať neistotu a zvýšiť ceny plynu. Nord Stream 1 prepravuje plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora.

Európske ceny plynu v utorok stúpli o 16 %

Ceny zemného plynu v Európe v utorok výrazne vzrástli. Dôvodom bolo zníženie ruských dodávok a meškanie dodávok skvapalneného plynu (LNG) z USA. Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci v utorok na burze v Amsterdame uzavrel so ziskom 16 % na 97,04 eura za megawatthodinu (MWh), čo bola jeho najvyššia zatváracia cena za 1 mesiac. Počas obchodovania sa dostal až na 101 eur.

MIMORIADNE Ruský gigant Gazprom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Fabian Strauch/dpa)

Ruský koncern Gazprom v utorok uviedol, že pre technické problémy obmedzuje dodávky plynu do Nemecka cez plynovod Nord Stream o 40 %, to znamená, že denne sa bude prepravovať 100 miliónov kubických metrov (m3) namiesto 167 miliónov m3. Ďalšou negatívnou správou pre európsky trh je, že veľký exportný terminál Freeport LNG v Texase zrejme zostane zatvorený 3 mesiace. Minulý týždeň ho poškodil požiar a jeho prevádzkovateľ uviedol, že čiastočné obnovenie prevádzky terminálu môže trvať 90 dní. Pôvodne sa predpokladalo, že bude mimo prevádzky len tri týždne. Jeho plná kapacita bude podľa odhadov k dispozícii až niekedy koncom roka.

Viac o téme: Dodávky plynuRichard SulíkSPPSlovenský plynárenský priemyselGazprom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu