Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Maňka: Bojkot olympiády Tibetu nepomôže

Vladimír Maňka
Vladimír Maňka

BRATISLAVA - Bojkotom olympijských hier (OH) v Číne podľa podpredsedu Smeru-SD a europoslanca Vladimíra Maňku sa Tibetu nepomôže.

"Možno by sme sa mali opýtať niektorých politikov, prečo nezdvihli ruku proti konaniu olympiády v Číne už vtedy, keď sa o tom rozhodovalo. Veď už vtedy všetci vedeli o dlhodobom porušovaní ľudských práv v tejto krajine. Teraz, len pár mesiacov pred samotným otvorením, je neskoro a bolo by to kontraproduktívne," povedal dnes pre agentúru SITA Maňka. Podľa neho, neúčasť predstaviteľov jednotlivých štátov, či iných známych osobností, zníži celkovú prestíž podujatia. Zároveň dodal, že nie je možné poškodiť športovkyne a športovcov z celého sveta, ktorí sa na túto najvýznamnejšiu športovú udalosť dlhodobo a poctivo pripravovali. Rovnako ani obyvatelia krajiny, v ktorej sa olympijské hry konajú, by nemali platiť za politiku svojej krajiny.

Olympijské hry treba podľa Maňku vnímať v širšom kontexte, aj v súvislosti so Svetovou výstavou EXPO, ktorá sa má v roku 2010 konať práve v Číne. "Nebolo by správne bojkotovať jedno podujatie, a potom sa bez výčitiek zúčastniť na druhom. Na problémy s demokraciou a dodržiavaním ľudských práv treba upozorňovať, ale treba na to použiť iné, efektívnejšie nástroje. Využime OH v Pekingu na dialóg s najvyššími predstaviteľmi Číny na tému nutnosti ochrany menšín, ľudských práv a demokracie," zdôraznil Maňka.

Parížska organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) v piatok reagovala na odsúdenie známeho disidenta Chu Ťia čínskym režimom opätovnou výzvou na bojkot otváracieho ceremoniálu olympijských hier v Pekingu. Triapolročný trest odňatia slobody je podľa RSF dôvodom, aby Európska únia zmenila svoj vlažný postoj k porušovaniu ľudských práv v Číne a na protest zmrazila dialóg s vládou krajiny hostiteľov OH 2008. Vlády európskych krajín by podľa RSF mali okamžite zmraziť konštruktívny dialóg o ľudských právach, ktorý s čínskou stranou vedú už niekoľko rokov. "Vyzývame hlavy štátov, predsedov vlád a členov kráľovských rodín, aby 8. augusta bojkotovali slávnostné otvorenie pekinských olympijských hier," apeluje RSF. Organizácia RSF už v marci vyzvala na bojkot otváracieho ceremoniálu hier na protest proti porušovaniu ľudských práv v Číne a násilnostiam v Tibete.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu