Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zatopené cesty, strhnuté strechy a úder blesku do domu: Búrky po sebe zanechali obrovské škody! Úradovať budú aj v piatok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (14)
Ilustračné foto (Zdroj: FB / SHMÚ, HaZZ, TASR / Henrich Mišovič, )

BRATISLAVA - Posledné dni si z nás zrejme robí počasie dobrý deň. Veď obrovské horúčavy akoby mávnutím čarovného prútika vymenili intenzívne búrky. Tie za posledných niekoľko dní priniesli obrovské úhrny zrážok a spôsobili viaceré rozsiahle škody. Aké počasie bude najbližšie hodiny či cez víkend? Meteorológovia majú pre ľudí dobré správy.

Aktualizované 13:10

V Žiline sa situácia s počasím natoľko zhoršila, že od piatkového poludnia vyhlásili v mestskej časti Vranie II. stupeň povodňovej aktivity. "Dážď a búrky spôsobili lokálne povodne, zatopenie pivníc či záhrad rodinných domov. Krízový štáb mesta Žilina okamžite prijal opatrenia a jeho členovia pomáhajú pri odstraňovaní vzniknutých škôd. V prípade ďalších lokálnych povodní je potrebné, aby občania ihneď hlásili situáciu na tiesňové telefónne číslo 112 alebo na dispečing Mestskej polície Žilina na telefónne číslo 159," uviedol referent komunikácie mestského úradu v Žiline Karol Zahatlan.

Zatopené cesty, strhnuté strechy
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Mestský úrad Žilina)

Problémy na viacerých miestach Slovenska

Už niekoľký deň po sebe zasiahli Slovensko silné búrky, ktoré okrem vysokých úhrnov zrážok so sebou priniesli aj krúpy a spôsobili viaceré materiálne škody. Zaplavené cesty, pivnice, zničená úroda, sthnuté strechy - to všetko sú následky intenzívnych búrok, ktoré v stredu a štvrtok úradovali v okolí Nitry, ale aj na juhu a východe Slovenska. 

Archívne VIDEO Búrka, ktorá sa prehnala Slovenskom, napáchala obrovské škody: Zábery skazy zo Šenkvíc!

Búrka, ktorá sa prehnala Slovenskom v stredu, napáchala obrovské škody: Zábery skazy zo Šenkvíc! (Zdroj: FB - Severe Weather Slovakia, A. K)

Najviac skúšané bolo mesto Nitra a jeho okolie. Tam totiž úradovali búrky aj v stredu, aj štvrtok, pričom oba dni skončilo mesto pod Zoborom pod vodou. Zaplavené cesty, vyvrátené stromy i škody na majetku zanechala po sebe v okolí Nitry supercela, ktorá priniesla vo štvrtok v popoludňajších hodinách množstvo zrážok. Po jej vyčíňaní zostala neprejazdná Hlohovecká cesta, kde silný vietor odniesol časť strechy domu. V okolí Lehoty, Lužianok až po Krvavé Šenky sú na ceste popadané stromy, viaceré cesty sa ocitli pod vodou. Obce v okolí Nitry, najmä Lužianky, Zbehy, Lukáčovce, Rišňovce či Lehotu, zasiahol ľadovec.

Zatopené cesty, strhnuté strechy
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR / Henrich Mišovič)
Zatopené cesty, strhnuté strechy
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR / Henrich Mišovič)
Zatopené cesty, strhnuté strechy
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR / Henrich Mišovič)

Búrková smršť v Rimavskej Sobote

Búrková smršť, ktorá sa vo štvrtok popoludní prehnala Rimavskou Sobotou, spôsobila na viacerých miestach materiálne škody. Pri vyčíňaní počasia sa však nikto nezranil. Informovalo o tom Prezídium Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). "Asi najväčšie škody napáchal silný dážď sprevádzaný vetrom na základnej škole na Okružnej ulici, kde strhol veľkú časť strechy. Vietor poškodil a zhodil krytinu aj z futbalového štadióna a jedného rodinného domu," priblížili hasiči s tým, že vietor v meste vyvrátil i viacero stromov.

Zatopené cesty, strhnuté strechy
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: FB / HaZZ)
Zatopené cesty, strhnuté strechy
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: FB / HaZZ)

Vyčíňanie počasia si v Rimavskej Sobote vyžiadalo celkom 16 výjazdov hasičov, tí sú v teréne ešte aj v podvečerných hodinách. Pred intenzívnymi búrkami vo štvrtok varoval aj Slovenský hydrometeorologický ústav, vyskytnúť sa môžu na väčšine územia Slovenska aj v piatok (10. 6.).

Zatopené cesty, strhnuté strechy
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: FB / HaZZ)
Zatopené cesty, strhnuté strechy
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: FB / HaZZ)

"Vietor strhol strechy a vyváľal stromy. Rimavskou Sobotou a okolím sa prehnala veterná smršť a výdatná búrka. Živel napáchal škody, na ktorých odstraňovaní sa aktuálne podieľajú hasiči a polícia asistuje najmä pri koordinácii dopravy na postihnutých cestných ťahoch," napísali banskobystrickí policajti na sociálnej sieti. 

 

PRÍRODA NAPLNO UKÁZALA SVOJU SILU ⛈💨 VIETOR STRHOL STRECHY A VYVÁĽAL STROMY Rimavskou Sobotou a okolím sa prehnala...

Posted by Polícia SR - Banskobystrický kraj on Thursday, June 9, 2022

Dom zasiahnutý bleskom

Hasiči vo štvrtok večer zasahovali pri požiari domu po zásahu bleskom v obci Brezovica v okrese Sabinov. Ako uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove, na mieste zasahujú šiesti príslušníci s tromi vozidlami z mesta Lipany. Pomáhajú i dobrovoľní hasiči z obce Krivany a mesta Lipany.

Následky búrky hasiči odstraňujú i v Prešove, kde spadol konár na viaceré autá a dobrovoľní hasiči pomáhajú v obci Ražňany v okrese Sabinov. V Ostrovanoch a v Malom Šariši voda zaplavila miestne komunikácie. Podľa operačného dôstojníka o odčerpávanie vody neboli požiadaní, keďže nezaplavila príbytky.

Pri štvrtkových (9. 6.) búrkach napršalo na Slovensku lokálne 30 až 40 milimetrov zrážok. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Najvyššie úhrny zaznamenal v povodiach Nitry, Kysuce, dolného Hrona a Ipľa, ale aj Hornádu. "Pohyb búrkových jadier bol dynamický a zväčša chaotický. Zaznamenané vysoké úhrny boli preto len lokálne. Najvyšší denný úhrn zaznamenala stanica v Kamenici nad Hronom, a to 43 milimetrov," spresnili meteorológovia.

Takmer vo všetkých povodiach boli podľa nich vo štvrtok zaznamenané prechodné vzostupy z búrok na malých tokoch. Vo večerných hodinách na Bitarovskom potoku v Žiline - Bánovej bol evidovaný prvý stupeň povodňovej aktivity. "Škody spôsobili najmä povodňové javy mimo vodných tokov. K piatkovému ránu prevládala na tokoch ustálenosť až mierny pokles vodných hladín," priblížil SHMÚ. Ako upozornil, búrky s intenzívnymi zrážkami možno očakávať aj v piatok, a to najmä vo východnej polovici Slovenska.
 

 

Opäť intenzívne búrky Intenzívne búrky sa nášmu územiu nevyhli ani dnes. Najsilnejšia búrka sa sa aktuálne presunula z...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Thursday, June 9, 2022

Na Košickej detskej historickej železnici vyhlásili vo štvrtok večer po silnej búrke a následnom rozliatí bočných prítokov Čermeľského potoka mimoriadnu situáciu. Riaditeľ železnice prerušil prevádzku až do odvolania, potrebné je odstránenie všetkých prekážok na trati, ktoré bránia premávke vlakov. Za občianske združenie (OZ) Detská železnica Košice o informovala Zuzana Lehotská.

"Po prehliadke trate sme zistili, že minimálne dva rozvodnené potoky naplavili na trať množstvo nečistôt, blata, kameňov či dreva. Zatiaľ sa nám podarilo na ráno získať prisľúbenú pomoc z Dopravného podniku mesta Košice, na tvári miesta zistíme, ako dlho bude musieť byť prevádzka obľúbenej košickej atrakcie prerušená. Všetci veríme, že už cez víkend budú vlaky, hoc zníženou rýchlosťou, po trati opäť premávať," povedal riaditeľ detskej železnice v Košiciach Ľubomír Lehotský. Rozsah škôd nevedel zatiaľ potvrdiť. V piatok popoludní sa však podarilo detskú železnicu opäť sprejazdniť. 

 

TRAŤ JE UŽ PREJAZDNÁ :-) Pozývame vás na jazdu už dnes o 11:00 z Čermeľa a o 11:40 z Alpinky. Takéto obrázky dnes ráno...

Posted by Detská železnica on Thursday, June 9, 2022

Silná búrka, ktorá sa vo štvrtok podvečer prehnala nad Košicami, spôsobila, že na viacerých úsekoch štvorkilometrovej trate sú popadané stromy, naplavené kamene a koľaje sú pokryté blatom. Trať je v dôsledku silných nánosov na viacerých úsekoch neprejazdná. Dobrovoľníci sa v priebehu piatka (10. 6.) budú snažiť odstraňovať škody, nedisponujú však ťažkou technikou. Obracajú sa preto na mestské podniky a spoločnosti, ktoré disponujú vhodnými mechanizmami, a žiadajú ich o pomoc a súčinnosť. Cieľom bude sprejazdniť celý úsek trate, aby mohli bezpečne vypraviť vlaky už počas najbližšieho víkendu (11.-12. 6).

 

V Košiciach a okolí večer druhá vlna búrok. Tie sa aktuálne presúvajú ďalej na Spiš a Šariš a sú sprevádzané krúpami, prívalovým dažďom a nárazovým vetrom. [MŠ] Fotila Antonia Menska, Košice

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Thursday, June 9, 2022
 

😱 Nádherný záber na búrku, ktorá prišla podvečer do Košíc. Z foto by som aj povedal, že išlo o downburst, ale to je len...

Posted by Severe Weather Slovakia o.z. on Thursday, June 9, 2022
 

Búrky dnes boli skutočne intenzívne a aj s krúpami. Takto to vyzeralo na poludnie v Kechneci na východe Slovenska. ⚡⚡⚡

Posted by Meteo Slovensko on Thursday, June 9, 2022

Víkendová predpoveď počasia

A aké bude počasie posledný pracovný týždeň, či cez víkend, kedy sa v hlavnom meste koná najväčší festival za posledné roky - a to Love stream festival, ktorý začne už v piatok na obed a potrvá až do nedele večera. Keďže udalosť, na ktorej vystúpia známe zahraničné, ale aj slovenské kapely a speváci, sa koná na Národnom futbalovom štadióne, ktorý je otvorený, mnohých zaujíma, aké počasie majú očakávať. Meteorológovia majú pre ľudí dobré správy. Sú síce vydané viaceré výstrahy, no už v piatok popoludní sa má na krajnom západe vyjasňovať. 

Zatopené cesty, strhnuté strechy
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SHMÚ)

Búrky hrozia najmä na strednom a východnom Slovensku aj počas piatka. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. Výstrahy prvého stupňa pred búrkami vyhlásili od piatka 11.00 h do 20.00 h a v niektorých okresoch do polnoci. Výstraha sa týka celého Banskobystrického kraja, ako aj viacerých okresov v Prešovskom kraji a okresov Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Tvrdošín, Zlaté Moravce, Nové Zámky, Levice, Komárno, Gelnica, Rožňava a Spišská Nová Ves. Búrky môžu byť podľa SHMÚ spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, ako aj s nárazovým vetrom s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu, a tiež s krúpami.

"Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov a pod.)," upozorňuje ústav. Meteorológovia tiež varujú, že silný vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch, rizikom sú aj poletujúce trosky a nezabezpečené predmety.

Zatopené cesty, strhnuté strechy
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: predpovede.sk)


Sobota

Prvý víkendový deň bude mimoriadne príjemný a konečne viac-menej bez búrok. Cez deň bude jasno až polooblačno, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Miestami prehánky, dážď, ojedinele aj búrky, najmä na severe. Na západe sa zrážky vyskytnú len ojedinele. V noci a ráno ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Najnižšia nočná teplota dosiahne 18 až 13, v údoliach ojedinele okolo 11 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota vystúpi na 23 až 28, na Orave, Liptove a hornom Spiši
okolo 21 stupňov Celzia Fúkať bude prevažne severný vietor s rýchlosťou do 35 kilometrov za hodinu, v nárazoch do 55 kilometrov za hodinu. 

Zatopené cesty, strhnuté strechy
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: predpovede.sk)

Nedeľa

Posledný deň tohto týždňa bude jasný až polooblačný, nadránom sa ojedinele môže vyskytnúť hmla.
Najnižšia nočná teplota dosiahne 16 až 11, v údoliach miestami 11 až 6 stupňov Celzia.
Najvyššia denná vystúpi na teplota 25 až 30, na Orave a pod Tatrami miestami
okolo 23 stupňov Celzia. Fúkať bude prevažne severný vietor s rýchlosťou do 25 kilometrov za hodinu. 

Zatopené cesty, strhnuté strechy
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: predpovede.sk)

Viac o téme: ZáplavyPočasieBúrkySHMÚDetská železnicaPredpoveď počasiaúder blesku do domu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu