Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Počasie sa zbláznilo: Najskôr horúčavy, a teraz? Búrky, lejaky a mimoriadne chladno! Z Nitry opäť hlásia problémy

Zobraziť galériu (14)
(Zdroj: FB / SHMÚ, Dopravný servis Nitra a okolie)

BRATISLAVA - Už niekoľký deň po sebe, najmä na západnom Slovensku intenzívne prší, čo niektorých teší, iných nie. Okrem toho príjemné letné teploty vystriedalo chladné počasie. Najintenzívnejšie búrky a dažde však boli v stredu a priniesli so sebou viaceré problémy. Podľa meteorológov má byť podobné počasie aj vo štvrtok.

Archívne VIDEO Západným Slovenskom sa prehnala silná búrka: Výrazná blesková aktivita a lejaky! Takto to vyzeralo v okolí Šamorína

Západným Slovenskom sa prehnala silná búrka: Výrazná blesková aktivita a lejaky! Takto to vyzeralo v okolí Šamorína (Zdroj: Tip čitateľa)

Lejaky, búrky, supercely a potopy. Tak by sa dalo popísať počasie, ktoré bolo na Slovensku počas stredy. Začalo to ešte v noci z utorka na stredu, kedy sa silné lejaky prehnali západným Slovenskom a priniesli obrovské úhrny zrážok. Následne sa búrky presunuli ďalej smerom na východ Slovenska. Najhoršie však na tom boli v okolí Nitry, kde vydali meteorológovia výstrahy druhého stupňa pred povodňami. A tie, ako sa ukázalo, boli oprávnené.

 

🕝15:05 🌩️Búrka, ktorá prešla Nitrou, resp. jej okolím aktuálne smeruje na Topoľčany. 🌩️ Oveľa silnejšia búrka aktuálne...

Posted by Severe Weather Slovakia o.z. on Wednesday, June 8, 2022

"Búrka pomerne rýchlo narástla a prešla východnými časťami mesta, kde narobila viaceré problémy. Po búrke je viacero ciest vo východnej časti mesta pod vodou. Voda zaplavila aj nájazdy na rýchlostnú cestu R1," informovalo imeteo. Sociálnymi sieťami sa následne šírili videá, ktoré ukazovali spúšť v Nitre po silnej búrke. 

 

Ak ste z okolia Nitry dávajte pozor! Takto vyzerá vyjazd z Nitry do Janikoviec 😞 Zdroj: Dopravný servis-Nitra a okolie 🚨 Autor: Jozef Látečka (Domi)

Posted by Severe Weather Slovakia o.z. on Wednesday, June 8, 2022

Vysoké úhrny zrážok

Počas stredy padli vysoké úhrny zrážok. Lejaky na niektorých miestach priniesli so sebou aj 50 milimetrov zrážok. Napríklad, za 24 hodín najviac napršalo v Nitre, a to vyše 42 mm zrážok. Nad 30 mm zrážok napršalo aj v Gbelcoch, Považskej Bystrici, Novej Bystrici či Skalitom. Nezaostávala ani Bratislava, kde spadlo takmer 29 milimetrov zrážok za 24 hodín. "Doposiaľ (8.6. k 17:00) sme zaznamenali vysoké krátkodobé úhrny najmä v povodiach dolného Váhu, Nitry, Žitavy a dolného Hrona so zaznamenaným maximom 33,4 mm v Gbelciach. Za posledných 24 hodín sme zaznamenali zrážky rôznej intenzity takmer na celom území s výnimkou východného Slovenska," informoval SHMÚ na sociálnej sieti. 

 

Pri búrkach očakávame prívalové zrážky Vplyvom zvlneného studeného frontu dochádza k tvorbe búrkovej činnosti, lokálne...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Wednesday, June 8, 2022

Vysoké úhrny zrážok boli aj na severe Slovenska - a to od 20 milimetrov v Oravskom Podzámku až po takmer 30 milimetrov v Novej Bystrici. Naviac zrážok za uplynulých 24 hodín však spadlo v Gbeloch, a to vyše 33 milimetrov zrážok. 

Počasie sa zbláznilo: Najskôr
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SHMÚ)

Búrky, ktoré sa prehnali západným Slovenskom, však boli mimoriadne fotogenické. Najviac však zaujala fotografia supercelárnej búrky pri Želiezovciach, ktorá svojou povahou doslova vyráža dych. 

Počasie sa zbláznilo: Najskôr
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: FB / SHMÚ, Lucia Červenková)
Počasie sa zbláznilo: Najskôr
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: FB / SHMŮ, Katarína Bibová)

Počasie sa zbláznilo: Najskôr
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Tip čitateľa - Adriana)

Búrky budú aj počas štvrtka

Vo štvrtok sa môžu vyskytnúť na celom území Slovenska búrky. V tejto súvislosti vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu prvého stupňa. Informuje o tom na svojej webovej stránke. Výstraha platí od stredy (8. 6.) v čase od 13.00 h do piatkovej (10. 6.) polnoci. Búrky môžu byť sprevádzané prudkým lejakom, krúpami a nárazmi vetra od 65 do 85 kilometrov za hodinu. "Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," priblížili meteorológovia.

Počasie sa zbláznilo: Najskôr
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SHMÚ)

Ďalej uviedli, že pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov). SHMÚ vydal tiež výstrahu pred prívalovými povodňami v okrese Dunajská Streda. Výstraha je na druhom stupni.

Okrem toho však bude vo štvrtok veľmi chladno. Podľa SHMÚ vystúpi denná teplota nanajvýš na 22 stupňov na západe, no mimoriadne teplo bude na východe, kde teplota vystúpi aj na 28 stupňov Celzia. Zmeniť by sa to malo už v piatok, pričom cez víkend sa Slováci môžu opäť tešiť na horúce letné dni. 

Výjazdy hasičov

K výstrahám, ktoré vydali meteorológovia, sa vyjadrili aj hasiči. Podľa ich slov intenzívny dážď a vydané výstrahy môžu predpovedať mnohonásobný nárast výjazdov hasičov. "Hasiči evidujú prípady, kedy v súvislosti so silným prívalovým dažďom stúpla ich výjazdová činnosť o viac ako 300 percent. V hlavnom meste môžu spôsobiť intenzívne dažde zaplavenie podjazdov a podchodov a spôsobiť tak dopravné komplikácie. V okrese Dunajská Streda je okrem dopravných komplikácií možné očakávať aj zvýšenie hladiny malých vodných tokov a hroziace prívalové povodne," uviedla hovorkyňa hasičov Katarína Križanová. Ako dodala, HaZZ preto odporúča občanom, aby sa vyhli parkovaniu vozidiel na miestach, kde hrozí ich zaplavenie a aby v postihnutých okresoch nevyužívali vodné toky na rekreačné plavby.

Počasie sa zbláznilo: Najskôr
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: FB / HaZZ)
Počasie sa zbláznilo: Najskôr
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: FB / HaZZ)

Predpoludním sa však silná búrka vyskytla v okolí Košíc, ktorá priniesla intenzívne zrážky. Ba čo viac, vyskytli sa aj krúpy o veľkosti jedného centimetra. To spôsobilo, že mnohé autá, ktoré boli na cestách, vodiči radšej odstavili pri krajnici a čakali, kým prietrž mračien spolu s krúpami skončí. Údajne sa na mieste vyskytli aj krúpy o veľkosti 1 centimetra. Silná búrka sa vyskytuje aj na juhu Slovenska, v okolí Lučenca. 

 

🕝12:05 🌩️ Búrku máme aktuálne južne od KE, vykystli sa tu aj krúpy do veľkosti 1 cm 🌩️ Naopak, v okolí Lučenca...

Posted by Severe Weather Slovakia o.z. on Thursday, June 9, 2022

Medzičasom SHMÚ aktualizovalo výstrahy pred búrkami, pričom takmer celé Slovensko, až na okres Bratislava I-V a Malacky, vydali výstrahy prvého stupňa pred búrkami. Ba čo viac, pre okresy Nitra, Poprad, Kežmarok, Spišská Nová Ves, Levoča, Gelnica, Košice-okolie a Košice. Pre všetky okresy na východe Slovenska platí aj výstraha prvého stupňa pred povodňami. 

Počasie sa zbláznilo: Najskôr
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SHMÚ)

Počasie sa zbláznilo: Najskôr
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SHMÚ)

Aktualizované 16:15 

"Intenzívne búrky sa nášmu územiu nevyhli ani dnes. Najsilnejšia búrka sa sa aktuálne presunula z okresu Nitra a do okresu Topoľčany. Vykazovala aj supercelárne črty, prináša krúpy a prívalový dážď. Silné búrky dnes neobišli ani východ, napr. pri búrke v Košiciach sme na letisku zaznamenali intenzitu až 22 mm/10 min.Intenzívne búrky sa ojedinele vyskytnú aj v najbližších hodinách a v noci a zajtra. Zbavíme sa ich až v noci na sobotu," napísalo SHMÚ na sociálnej sieti. 

 

Opäť intenzívne búrky Intenzívne búrky sa nášmu územiu nevyhli ani dnes. Najsilnejšia búrka sa sa aktuálne presunula z...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Thursday, June 9, 2022

V okolí Nitry sa dokonca vyskytla búrka s intenzívnym krupobitím, ktoré spôsobilo behom krátkej chvíle súvislú vrstvu ľadu na zemi. "V Nitre sa dokonca objavila supercela, ktorá vyvracala stromy a páchala škody na majetku. Na Hlohoveckej ceste silný vietor odniesol časť strechy domu, ktorá skončila na ceste. Cesta je aktuálne neprejazdná, a taktiež na mieste zasahujú hasiči," upozornil portál imeteo.sk. Pod vodou skončila aj cesta v Lehote smerom na Nitru, či viaceré cesty v okolí Banskej Bystrice. 

 

🕝15:45 ➡️ Aktuálne sa najsilnejšia búrka vyskytuje severozápadne od NR, kde sa vyskytlo aj intenzívne...

Posted by Severe Weather Slovakia o.z. on Thursday, June 9, 2022
 

🕝15:15 ➡️ Tak ideme ďalej a pozrieme sa ako to teda vyzerá aktuálne ➡️Aktuálne sa búrky vyskytujú v okolí týchto...

Posted by Severe Weather Slovakia o.z. on Thursday, June 9, 2022

Aktualizované 16:45

"Z dôvodu mimoriadnej udalosti na území Maďarska ( vplyv počasia / zosunutie svahu ) sú všetky vlaky kategórie EC a EN vedené odklonom cez hraničný prechod Rajka," napísala Železničná spoločnosť Slovensko na sociálnej sieti. Problémy v Maďarsku v súvislosti s počasím ovplyvnia aj trasu vlakov EC 279 Metropolitan z Prahy do Budapešti a EC 270 Metropolitan z Budapešti do Brna. Oba vlaky sú vedené cez železničnú stanicu Komárno. 

 

Z dôvodu mimoriadnej udalosti na území Maďarska ( vplyv počasia / zosunutie svahu ) sú všetky vlaky kategórie EC a EN vedené odklonom cez hraničný prechod Rajka.

Posted by Obmedzenia prevádzky na tratiach ŽSR on Thursday, June 9, 2022
 

EC 279 Metropolitan ( Praha hl.n. 11.12 – Budapest-Nyugati pu 18.20 ) je z dôvodu mimoriadnej udalosti na území Maďarska...

Posted by Obmedzenia prevádzky na tratiach ŽSR on Thursday, June 9, 2022

Aktualizované 18:40

Hasiči informovali, že Rimavskou Sobotou sa vo štvrtok popoludní prehnala búrková smršť. "V Rimavskej Sobote zasahujú hasiči po búrkovej smršti na viacerých miestach. Asi najväčšie škody napáchal silný dážď sprevádzaný vetrom na ZŠ na Okružnej ulici, kde strhol veľkú časť strechy. Vietor poškodil a zhodil krytinu aj z futbalového štadióna a jedného rodinného domu. Ostatné výjazdy hasičov momentálne smerujú k popadaných stromom. Smršť si vyžiadala 16 výjazdov hasičov, z ktorých niekoľko stále prebieha. K zraneniam nedošlo," uviedla hovorkyňa HaZZ Katarína Križanová. 

Počasie sa zbláznilo: Najskôr
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: FB / HaZZ)
Počasie sa zbláznilo: Najskôr
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: FB / HaZZ)
Počasie sa zbláznilo: Najskôr
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: FB / HaZZ)
Počasie sa zbláznilo: Najskôr
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: FB / HaZZ)

Aktualizované 19:30 

Na slovensko-maďarskom pohraničí sa vo štvrtok podvečer objavila tromba. A to v Komárom-Ostrihomskej župe. Viaceré časti Maďarska zasiahli búrky, silnejšie bunky sprevádzali silné dažde, búrlivý vietor a intenzívne blesky.

 

⛈💦A Dunakanyarnak is bőven kijutott a felhőszakadásból. Esztergomban villámárvíz alakult ki. Fotók, videók...

Posted by Időkép on Thursday, June 9, 2022

Aktualizované 21:05

Hasiči momentálne zasahujú pri požiari domu po zásahu bleskom v obci Brezovica v okrese Sabinov. Ako uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove, na mieste zasahujú šiesti príslušníci s tromi vozidlami z mesta Lipany. Pomáhajú i dobrovoľní hasiči z obce Krivany a mesta Lipany.

Bola u vás silná búrka? Pošlite nám fotografie a videá na tipy@topky.sk.

Viac o téme: ZáplavaPočasieBúrkyLejakyNitraSHMÚZrážkomerné stanice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu