Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Pozor na tento výrobok! Inšpekcia upozorňuje, že látky v ňom môžu spôsobiť rakovinu

Nebezpečné náušnice Zobraziť galériu (2)
Nebezpečné náušnice (Zdroj: SOI)

BRATISLAVA - Slovenská obchodná inšpekcia varuje pred nebezpečný náušnicami. Zistený bol nadlimitný obsah kadmia a niklu, ktoré môže spôsobiť rakovinu.

Predmetný výrobok SOI v spolupráci s Finančným riaditeľstvom SR, sekciou colnou, zadržala pri kontrole vonkajších hraníc a zakázala uviesť na trh EÚ, to znamená, že ho neprepustila do voľného obehu.

V náušniciach bol zistený adlimitný obsah kadmia a niklu. Kadmium je škodlivé pre ľudské zdravie, pretože sa hromadí v tele, kde môže poškodiť orgány a môže predstavovať potenciálne rizikový faktor pre vznik rakoviny.

Nebezpečné náušnice
Zobraziť galériu (2)
Nebezpečné náušnice  (Zdroj: SOI)

Nikel je silný senzibilizátor a môže spôsobiť rôzne alergické reakcie, ak sa vyskytuje v predmetoch, ktoré prichádzajú do priameho a dlhodobého kontaktu s pokožkou.

"Bižutéria pri dotyku s kožou nesmie prekročiť hodnotu 0,01 % hmotnostných kadmia v kovových častiach šperkov (náramkov, náhrdelníkov, prsteňov). V prípade vyššie uvedených náušníc bola nameraná hodnota 0,0143 % hmotnostných kadmia. Bižutéria určená na priamy a dlhodobý kontakt s pokožkou, ako napr.: náhrdelníky, náramky a retiazky, ozdoby na členky, prstene a pod., nesmie obsahovať nikel v hodnote vyššej ako 0,5 μg/cm²/týždeň (migračný limit). Pokiaľ ide o výrobky, ktoré sa vkladajú do prepichnutých uší (náušnice), tieto nesmú obsahovať nikel v hodnote vyššej ako 0,2 μg/cm²/týždeň. V prípade vyššie uvedených náušníc bola nameraná hodnota 0,0232 μg/cm²/týždeň," píše SOI

Viac o téme: NáušniceSlovenská obchodná inšpekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu