Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kočner si objednal vraždu, lebo sa bál! Čítajú sa aj správy medzi Andruskóom a Zsuzsovou

Alena Zsuzsová Zobraziť galériu (2)
Alena Zsuzsová (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

PEZINOK - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje aj v utorok proces v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v prípade plánovaných vrážd prokurátorov. Vykonávané budú ďalšie dôkazy, okrem iného komunikácia medzi Alenou Zsuzsovou a Zoltánom Andruskóom. Článok aktualizujeme v priebehu pojednávania.

  • Na Špecializovanom trestnom súde pokračuje pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka
  • Právoplatný rozsudok si už vypočul vrah Miroslav Marček a Zoltán Andruskó, ktorý vraždu sprostredkoval ŠTS odsúdil na 25 rokov aj Marčekovho bratranca Tomáša Szabóa
  • ŠTS uznal Kočnera a Zsuzsovú za nevinných, Najvyšší súd rozhodnutie zrušil a prípad vrátil do Pezinka
  • V prípade rozhoduje senát pod vedením Ruženy Sabovej
  • kauza je spojená aj s prípadom prípravy vrážd prokurátorov
  • Najvyšší súd vyhovel Kočnerovej námietke a v senáte už nie je sudkyňa Pamela Záleská
  • Prokurátor namietal predsedníčku senátu Ruženu Sabovú a sudcu Rastislava Stieranku, Najvyšší súd námietke nevyhovel
  • Tomáš Szabó sa priznal k príprave vrážd prokurátorov
  • Na pojednávaní vypovedali aj prokurátori
  • Vypovedal aj otec Jána Kuciaka
  • Dnes je na pláne pokračovanie výpovede svedka Zoltána Andruskóa
  • Ten naposledy vypovedal aj o tom, že pral peniaze pre nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra
  • Andruskó si stojí za tým, že vraždu Kuciaka si objednala Alena Zsuzsová
  • Na pláne je aj oboznamovanie dôkazov, ktorými sú nahrávky telefonátov

 

Pokračuje pojednávanie v prípade vraždy Kuciaka: Dnes by sa mali prehrávať nahrávky telefonátov (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Aktualizované o 15:39 Výsluch Zoltána Andruskóa pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v utorok popoludní prerušili. Sťažoval sa na zlý zdravotný stav. Vypovedať by mal opäť 14. júna. V kauze vraždy novinára a jeho snúbenice je už právoplatne odsúdený. V rámci prípravy vrážd prokurátorov je vylúčený na samostatné konanie.

Počas budúceho týždňa by mal byť vypočutý člen zločineckého gangu zo Serede Iľja W. A to najmä v súvislosti s prípravou vrážd prokurátorov. Výsluch by mal absolvovať aj bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth. Vykonané majú byť ďalšie dôkazy, okrem iného záznamy telefonických hovorov.

Aktualizované o 11:07 Svedok Zoltán Andruskó stále vypovedá. Otázky mu kladie splnomocnenec Kuciakovcov Roman Kvasnica. Ten sa ho pýta na základné veci - kto si objednal vraždu Kuciaka, kedy a prečo. Andruskó odpovedá tak, ako po celý čas, že vraždu novinára si objednal Marian Kočner prostredníctvom Aleny Zsuzsovej. Kočner sa vraj pre novinárove články bál, že by mohol byť trestne stíhaný. 

Na pojednávaní sa vykonávajú aj vecné dôkazy, konkrétne ide o SMS správy medzi Andruskóom a Alenou Zsuzsovou. Andruskó tvrdí, že Zsuzsová naňho vyvíjala tlak, keď mu písala, že jej dlží peniaze. "Ona veľmi dobre vedela, čo robí, takto si zabezpečovala aliby," povedal svedok. 

Štvrtý pojednávací deň v rade pokračuje výsluch Zoltána Andruskóa, ktorý je v kauze vraždy novinára a jeho snúbenice už právoplatne odsúdený. V rámci prípravy vrážd prokurátorov je vylúčený na samostatné konanie. "Necítim sa dnes dobre, neviem, či budem schopný adekvátne reagovať na otázky. Som si vedomý veľkej zodpovednosti," vyhlásil pred senátom.

Predsedníčka senátu zdôraznila, že je potrebné pokračovať vo výsluchu. V prípade vraždy novinára a jeho snúbenice súd rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody.

Kočner si objednal vraždu,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Andruskó 15 rokov nepodmienečne. Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelí obžalobe päť osôb - Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó, Dušan Kracina a Darko Dragić. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017, prijať ju mala Zsuszová. Na aprílovom pojednávaní sa Tomáš Szabó priznal ku všetkým skutkom, ktoré sa mu kladú v tejto kauze za vinu.

Viac o téme: VraždaŠpecializovaný trestný súdJán KuciakZoltán AndruskóMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu