Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Úradu verejného zdravotníctva: Títo ľudia by sa mali zaočkovať proti opičím kiahňam

Opičie kiahne sa začínajú šíriť v Európe. Zobraziť galériu (2)
Opičie kiahne sa začínajú šíriť v Európe. (Zdroj: profimedia.sk)

BRATISLAVA - Vakcínou účinnou proti opičím kiahňam by sa na Slovensku mali očkovať iba úzke kontakty s vysokým rizikom nákazy na ich vlastnú žiadosť a zdravotníci v profesionálnom riziku. Vyplýva to zo stanoviska Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktoré poskytla jeho hovorkyňa Daša Račková.

"Je reálny predpoklad, že vakcína sa u nás bežne v ohniskách nebude používať alebo sa bude používať zriedkavo," ozrejmila. Špecifická vakcína proti opičím kiahňam nie je podľa nej dostupná, no efektívnu ochranu (do 85 percent) poskytuje vakcína proti pravým kiahňam. Tá je registrovaná aj v Európskej liekovej agentúre.

Slovensko chce kúpiť 2000 dávok, čím sa zapojí do spoločného obstarávania Európskej komisie (EK). "Predpokladáme, že na základe vývoja epidemiologickej situácie a postupne získaných informácií sa bude meniť potreba a záujem o zabezpečenie tejto očkovacej látky pre Slovensko i členské krajiny," doplnila Račková.

Úradu verejného zdravotníctva: Títo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vakcína bude podľa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR na Slovensku dostupná po úspešnom ukončení procesu obstarávania. "Presný termín doručenia, ako aj výška finančných nákladov budú známe po finalizácii zmluvného procesu," spresnil rezort. Prípady opičích kiahní už zaznamenali vo viacerých európskych krajinách vrátane Českej republiky, na Slovensku sa podľa ÚVZ doposiaľ žiaden prípad nepotvrdil.

Viac o téme: OčkovanieÚrad verejného zdravotníctvaOpičie kihane
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu