Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

AKTUÁLNE Prokurátor zrušil obvinenie Ľudovítovi Makóvi a Borisovi Beňovi

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prokurátor Krajskej prokuratúry (KP) Košice zrušil obvinenie exšéfovi Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) Ľudovítovi Makóvi a exnámestníkovi riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Borisovi Beňovi. Zároveň zastavil trestné stíhanie pre zločin krivého obvinenia i zločin krivej výpovede a krivej prísahy. Obvinenie prokurátor označil za predčasné a nezákonné. Je podľa neho nepochybné, že sa stíhaný skutok nestal. Informovala o tom hovorkyňa KP Košice Jarmila Janová. Upozornil na to Denník N.

"Prokurátor poukázal na dôsledné rešpektovanie rozhodnutí Okresného súdu Bratislava III a Krajského súdu v Bratislave v konaní o návrhu prokurátora KP v Bratislave na vzatie obvinených do väzby," spresnila hovorkyňa. Tiež poukázal na viaceré skutočnosti spochybňujúce dôvody vznesenia obvinenia a na neprípustnosť vedenia dvoch súbežných trestných konaní v rovnakej trestnej veci, v ktorej už bola podaná obžaloba na Špecializovaný trestný súd (ŠTS).

Ľudovít Makó a Boris Beňa na Krajskom súde v Bratislave
Zobraziť galériu (2)
Ľudovít Makó a Boris Beňa na Krajskom súde v Bratislave  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Uznesenie v časti o zastavení trestného stíhania nie je právoplatné, pretože proti nemu je prípustná sťažnosť viacerých procesných strán," dodala Janová. Polícia oboch zadržala 2. apríla. Ľudovíta Makóa vtedy obvinila z krivej výpovede a prísahy. Borisa Beňu z krivého obvinenia, prísahy a výpovede. Prípad sa mal týkať skutku, pre ktorý je už podaná obžaloba na bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského.

Podnikateľovi Zoroslavovi Kollárovi minulý týždeň v tejto korupčnej kauze ŠTS schválil dohodu o vine a treste. V stredu zároveň zamietol ŠTS v Pezinku žiadosť Borisa Beňu o obnovu konania v korupčnej kauze Judáš. Vlani ho v tomto prípade odsúdili na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov. Dostal aj peňažný trest 14.000 eur.

Viac o téme: ProkurátorObvinenie Ľudovít MakóBoris Beňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu