Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Európsky súd rozhodol o porušení práv mafiána Branislava Adamča: Priznal mu finančnú náhradu

Branislav Adamčo
Branislav Adamčo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) skonštatoval porušenie práv odsúdeného Branislava Adamča vo veci jeho odvolania proti rozhodnutiu súdu v občianskoprávnej veci. Vo svojom verdikte mu priznal 7800 eur ako náhradu nemajetkovej ujmy a 1750 eur ako náhradu nákladov a výdavkov. Informoval o tom hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla.

Hovorca pripomenul, že ESĽP posudzoval Adamčovu námietku v súvislosti s odmietnutím jeho odvolania zaslaného na súd prostredníctvom ústavu na výkon trestu odňatia slobody. Adamčo v posledný deň lehoty na podanie odovzdal odvolanie do rúk orgánov väzenskej správy, tie ho však poslali poštou až na druhý deň. Príslušný súd odvolanie zamietol ako oneskorene podané. Adamčo sa na porušenie svojho práva sťažoval prostredníctvom slovenských súdov, avšak neuspel. Obrátil sa preto na ESĽP.

Súd neprijal argumentáciu Slovenska

Európska súdna autorita vo svojom rozsudku neakceptovala námietky a neprijala argumentáciu SR týkajúcu sa oneskorenia podaného odvolania. "ESĽP ďalej zdôraznil, že v dôsledku odmietnutia odvolania sťažovateľa v tomto prípade ako oneskorene podaného nedošlo k jeho preskúmaniu vo veci samej. To znamenalo zásah do práva sťažovateľa na prístup k súdu a nebol daný žiadny legitímny cieľ, ktorý by takéto odmietnutie mohol sledovať, najmä vzhľadom na skutočnosť, že sťažovateľ odovzdal odvolanie väzenským orgánom včas," dodal Bubla.

Viac o téme: RozhodnutiePrávaPorušenieSúd Branislav Adamčo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu