Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obvinenie expolitika Tvarošku: DETAILY korupcie na Slovenskom pozemkovom fonde! Desaťtisíce ako úplatok

Vladimír Tvaroška
Vladimír Tvaroška

BRATISLAVA - Ešte 10. mája vzniesol vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinenie bývalému politikovi Vladimírovi Tvaroškovi, ktorého viní z podplácania. V prípade figuruje aj oligarcha Martin Kvietik, ktorému mal Tvaroška úplatok sľúbiť.

Vladimír Tvaroška pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve financií v ére Ivana Mikloša. Venoval sa makroekonomike a svojho času sa pokúšal aj o post člena Bankovej rady Národnej banky Slovenska, tam sa však nedostal. Nesúhlasil s tým vtedajší prezident Ivan Gašparovič. Tvaroška je v súčasnosti predseda predstavenstva AGRO-BIO HUBICE a predseda Poľnohospodárskeho družstva vo Veľkom Blahove. 

Práve s týmito podnikmi má súvisieť obvinenie expolitika Tvarošku, ale aj oligarchu Martina Kvietika. Podľa vyšetrovateľa mal Tvaroška Kvietikovi sľúbiť úplatok až 70-tisíc eur za to, že Slovenský pozemkový fond uzavrie s nimi kúpno-predajnú zmluvu, ktorej predmetom budú pozemky vo Veľkom Blahove, ako aj nájomnú zmluvu na pozemky v ďalších mestách a obciach o celkovej výmere 698,6545 hektárov, ktorých celých alebo veľkej časti z nich bola vlastníkom Slovenská republika. 

Zmluvy sa nakoniec podpísali a podľa uznesenia o vznesení obvinenia mal Vladimír Tvaroška v období od leta 2017 do leta 2018 poskytnúť prostredníctvom Jána Gajana a Gustáva Pallindera obvinenému Martinovi Kvietikovi úplatok vo výške 22-tisíc eur. Úplatok od Tvarošku mal prevziať Pallinder v sídle advokátskej kancelárie v Bratislave. Tam ho mal odovzdať Gajanovi a ten ho dal Kvietikovi. 

Systém založený na úplatkoch

V prípade vystupuje Ján Gajan ako svedok. Tvrdí, že po parlamentných voľbách v roku 2016 ho oslovil Martin Kvietik, že generálnym riaditeľom Slovenského pozemkového fongu bude pán Hačka. Gajan tvrdí, že mal preňho zo začiatku robiť právnu podporu.

"Až neskôr som pochopil, že celý systém fungovania SPF je založený na poskytovaní úplatkov za schvaľovanie jednotlivých právnych aktov," vypovedal Gajan. Podľa neho v rámci vybavovania žiadostí fungovali tri skupiny a medzi skupinu ľudí, ktorí chceli, aby im niekto pomohol pri vybavovaní svojich vecí na Slovenskom pozemkovom fonde, patril aj Tvaroška. 

Tvaroška obvinenie odmieta

Obvinený Tvaroška ešte 20. mája pre portál webnoviny povedal, že odmieta, že by ponúkal alebo poskytol úplatok. Podľa vlastných slov sa o obvinení dozvedel len pred pár dňami a je z neho prekvapený.

"Uznesenie o mojej osobe obsahuje množstvo informácii, ktoré so mnou nijako nesúvisia a nechcem byť s nimi nijako spájaný," povedal pre portál s tým, že zmluvy, pre ktoré ho orgány činné v trestnom konaní spájajú s korupciou, boli štandardné.

"Na základe týchto zmlúv nevznikla žiadna výhoda na úkor štátu, SPF ani nikoho iného," dodal expolitik s tým, že zmluvy sú zverejnené na internetovej stránke SPF. 

Viac o téme: PodplácanieObvinenie Martin KvietikVladimír Tvaroška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu