Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Pellegrini reaguje na návrh zákazu dúhových vlajok: Drsný odkaz! Slovensko má iné problémy ako signál podpory a tolerancie

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

BRATISLAVA - Návrhy, ako napríklad zákaz vyvesovať symboly hnutí či komunít propagujúcich sexuálnu orientáciu, nepatria do parlamentu. Ide o umelo vytvorené kultúrne vojny. Tvrdí to líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Pellegrini sa pýta, či Slovensko nemá v súčasnosti úplne iné problémy, ako to, či niekto niekedy vyvesí dúhovú vlajku v jeden deň ako signál podpory alebo tolerancie. "Myslím si, že toto teraz nemá čo robiť v parlamente," reagoval na pondelkovej tlačovej konferencii. Poslanec György Gyimesi (OĽANO) by mal podľa neho radšej predložiť návrhy, ktoré by riešili sociálne problémy ľudí.

Gyimesi podal spolu s Tomášom Tarabom (nezaradený) do parlamentu návrh novely zákona o štátnych symboloch SR a ich používaní. Chcú, aby na budovách a v budovách štátnych orgánov a inštitúcií vrátane sídla verejného ochrancu práv, ktoré sa zo zákona označujú štátnymi symbolmi, bolo zakázané vyvesovať symboly hnutí, organizácií, komunít a ideológií propagujúcich akýkoľvek druh sexuálnej orientácie.

Matovič s návrhom súhlasí

Líder OĽANO Igor Matovič považuje návrh za správny, zneužívať štátne budovy na šírenie "propagandy" akejkoľvek sexuálnej orientácie podľa neho nie je v súlade s verejným záujmom. Šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš zase povedal, že o návrhu v klube nevedeli a ide o porušenie koaličnej zmluvy. Zámer považuje za absurdný aj koaličná poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS).

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský reagoval, že k návrhu sa vyjadria po koaličnej rade, kde majú o ňom debatovať. "Poslanecký klub sa ním bude zaoberať pred začiatkom schôdze," dodal.

Premiér vyzval Gyimesiho, aby návrh stiahol

Premiér SR Eduard Heger (OĽANO) vyzval poslanca Národnej rady (NR) SR Györgya Gyimesiho (OĽANO), aby stiahol návrh zakazujúci vyvesovať symboly hnutí či komunít propagujúcich sexuálnu orientáciu. "Myslím si, že tento zákon spôsobí väčšiu polarizáciu spoločnosti, čo nepotrebujeme. Potrebujeme ísť práve opačným smerom, a to úctivou diskusiou aj o citlivých otázkach, ktoré v spoločnosti máme," zdôraznil v pondelok šéf vládneho kabinetu počas letu na mimoriadny samit v Bruseli. Ako ďalej uviedol, zatiaľ od Gyimesiho nedostal spätnú väzbu.

Hovorí o porušeniach koaličných pravidiel. "Návrh nebol podaný so súhlasom koaličnej rady, čo viem, tak nebol podaný ani so súhlasom klubu OĽANO a bol podaný s opozičným poslancom. Prekročilo to všetky tieto rámce," zdôraznil premiér. To, že šéf OĽANO Igor Matovič označil Gyimesiho návrh za správny nechcel komentovať.

Viac o téme: NávrhVlajkyReakciePeter PellegriniGyörgy Gyimesi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu