Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pekári sú opäť nepokojní: Náklady na výrobu pečiva stúpajú v dvojciferných číslach! Čo s tým urobí Vlčanov rezort?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov po niekoľkých týždňoch opäť bije na poplach. Situácia je totiž taká vážna, že za posledné dva mesiace náklady na výrobu pečiva, chleba ale i koláčov a cestovín stúpli opäť v dvojciferných číslach. Pekárom tak nezostáva iné ako znova zvýšiť odbytové ceny a pokryť zvýšené náklady. Tieto javy bude musieť zrejme riešiť ministerstvo pôdohospodárstva na čele so Samuelom Vlčanom. Ako sa s tým vysporiadajú?

Aktualizované 14:21 - stanovisko ministerstva pôdohospodárstva

Pekári už nemajú rezervy, ide o najťažšie obdobie vôbec

"Pekári, cukrári i cestovinári zažívajú najturbulentnejšie obdobie v histórii samostatného Slovenska. Žiaľ, pekári nedostali žiadnu pomoc počas pandémie a ani počas vojny. Nedisponujú už žiadnymi rezervami, ktorými by mohli tlmiť rastúce náklady. Mrzí nás, že to v konečnom dôsledku v rastúcich cenách vnímajú predovšetkým slovenskí spotrebitelia. Ani štvrťroka od začiatku vojny, ktorá začala 24. februára, však nebol agrorezort schopný spraviť pre potravinárov absolútne nič," uviedol Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

Pekári sú opäť nepokojní:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Za múku priplácame o vyše 30 percent, ostatné položky tiež rastú dvojciferným tempom

Za posledné necelé dva mesiace vzrástla cena múky zo 420 eur na 550 eur za tonu, čo predstavuje nárast o 31 %. Ceny olejov, droždia či prípravkov z múky vzrástli o 25 %. Ceny obalového materiálu sú vyššie priemerne o 25 %. Logistické náklady, predovšetkým z dôvodu stúpajúcich cien pohonných hmôt, vzrástli o pätinu. Ak by tieto nárasty pekári, cukrári či cestovinári do cien nepremietli, museli by pristúpiť k prepúšťaniu zamestnancov či dokonca zatváraniu svojich prevádzok.

"Každá pekáreň má inú nákladovú štruktúru, ale odbytové ceny chleba, pečiva či koláčov sú jednoducho pri aktuálnom dianí na trhoch neudržateľné. Ak to takto pôjde ďalej naozaj hrozí, že niektoré pekárne budú musieť svoje prevádzky zatvoriť. Pekári majú záujem pracovať, ale v mimoriadnej situácii potrebujú mimoriadnu podporu. Štátu totiž platia dane i odvody neustále. V kritickej situácii preto očakávajú pomoc aj preto, že sektor zamestnáva až tretinu ľudí pracujúcich v potravinárstve a vo všetkých regiónoch Slovenska," dodal Milan Lapšanský.

Lapšanský vždy hádže vinu na štát, pozrite, kto viedol rezort do roku 2020

Čo s tým všetkým bude robiť vláda a predovšetkým ministerstvo pôdohospodárstva na čele so Samuelom Vlčanom. To sme sa presne pýtali spomínaného rezortu. "Pán Lapšanský si nájde vždy príležitosť, aby zhodil vinu za nárast cien vstupov výroby na štát. Treba sa však pozrieť na to, kto do roku 2020 viedol agrorezort a ako efektívne sa darilo čerpať peniaze z eurofondov na investície v potravinárstve. Ak by neskončili u korupčníkov, prevádzky by boli modernejšie, šetrili by energie, pracovnú silu, a tým pádom aj finančné náklady v aktuálnej narastajúcej inflácii a zdražovaní," píše v reakcii rezort pôdohospodárstva.

S Lapšanským sa vraj zo strany rezortu pokúšali rokovať o aktuálnej situácii a predostrieť mu riešenia a plánované opatrenia. "Žiaľ, naša snaha nepadla na úrodnú pôdu aj napriek tomu, že ako bývalý generálny riaditeľ na Sekcii potravinárstva a obchodu MPRV SR dobre vie, že ministerstvo nemôže vstupovať do cenotvorby potravín. Jeho výhradám, že MPRV SR neurobilo nič uvádzame, že: Od konca apríla do 10. júna môžu potravinári vypĺňať dotazník, na základe ktorého im MPRV SR poskytne mimoriadnu finančnú pomoc v aktuálnej situácii extrémneho zdražovania. Na túto pomoc je vyčlenených 8 miliónov EUR, ktorú im po uzatvorení a vyhodnotení dotazníka zašleme do konca júla 2022. Na základe dát z tohto dotazníka mimoriadnej pomoci plánujme v druhom polroku 2022 aktivovať schému štátnej pomoci z prostriedkov štátneho rozpočtu," pokračuje Vlčanovo ministerstvo.

Ide však podľa nich len o mimoriadny a dočasný rámec pre potravinárov a peniaze sa k nim dostanú najneskôr do konca roka 2022. Čo sa týka pomoci so zabezpečením dostatku energie pre potravinársku výrobu, ministerstvo sa vraj pripravilo. "Návrh na zabezpečenie dostatočného množstva energií a ich dodávok do potravinárskeho priemyslu“, ktorý je po MPK a finalizujeme ho. Radi by sme pripomenuli aj aktuálne otvorené, resp. vyhodnocované výzvy v súhrnnom objeme takmer 314 miliónov EUR. Z toho sa už vyhodnocuje výzva pre potravinárov za 170 miliónov EUR, čo považujeme za mimoriadny úspech vzhľadom na kauzu Dobytkár a následné problémy PPA s akreditáciou po prevalení sa korupčných podvod z čias minulej vládnej v agrorezorte. Vďaka nasadeniu aktuálneho vedenia MPRV SR a PPA sa podarilo akreditáciu a tiež reputáciu PPA prinavrátiť. Potravinári a medzi nimi pekári, sa tak konečne dostanú aj k projektovým eurofondovým peniazom, o ktoré Slovensko takmer prišlo vďaka pôsobeniu predošlej garnitúry, vrátane pôsobenia pána Lapšanského na MPRV SR," uzavreli.

Viac o téme: CenyPečivoSlovenský zväz pekárovCukrárov a cestovinárov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu