Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Situácia pod Poľanou je vážna: Ľudia sa boja vychádzať z domov! Problémy pre cestovný ruch, starostovia chcú konať

Ako hovorí v súvislosti s jedincami, ktoré behajú po dedinách a mestách pod Poľanou pomedzi domy, nepomôže nič iné iba odstrel. "Ľudia sú bezradní. Ak sa budú stretnutia so šelmami opakovať, sme pripravení organizovať verejné protesty," zdôraznil pred novinármi. Minister životného prostredia (MŽP) Ján Budaj (OĽaNO) sa v pondelok stretol so starostami z Podpoľania, ktorí upozorňujú na kolízie s medveďom hnedým v regióne Podpoľania. Informoval o tom tlačový odbor MŽP.

Archívne VIDEO Medvede sú úmyselne lákané bližšie k ľudským príbytkom, aj kvôli biznisu s ich fotením, tvrdí Budaj

Medvede sú úmyselne lákané bližšie k ľudským príbytkom, aj kvôli biznisu s ich fotením, tvrdí Budaj (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Musíme zabrániť kolíziám s medveďmi, súčasne však nepripustiť neriadené odstrely medveďa ako zákonom chráneného druhu. Posilňujeme Zásahový tím pre medveďa hnedého a jasne zadefinujeme problémové medvede, ktoré vyradíme z populácie," podčiarkol minister. Situáciu s výskytom medveďov a ich stretmi s obyvateľmi obcí chce envirorezort zlepšiť. Ministerstvo životného prostredia avizovalo kroky, ako sú zvýšená kontrola územia z hľadiska nezákonného lovu a vnadenia, zvýšenie finančnej podpory obciam na zabezpečenie kontajnerových stojísk, osvetlenia a na osvetu a rozšírenie činnosti Zásahového tímu medveďa hnedého v regióne.

Podporiť chce aj preventívne a vzdelávacie aktivity, z operačného programu Kvalita životného prostredia vyčlení 50 miliónov eur.Budaj však upozornil aj na nelegálne krmoviská, ktoré sa vyskytujú v tejto oblasti a môžu súvisieť i s nelegálnym lovom medveďov či s takzvanou fototuristikou. Tieto informácie však dementovali Lesy SR.

Situácia pod Poľanou je
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR / Jaroslav Novák)

"V poľovnom revíri Poľana (chránená poľovná oblasť), ktorý obhospodarujú štátne lesy, sa nelegálne vnadiská pre zver nenachádzajú. Potvrdila to aj Polícia SR, ktorá danú skutočnosť preverovala pred pár dňami priamo na mieste. Štátny podnik poskytol maximálnu súčinnosť policajným zložkám pri preverovaní medializovaných informácií o tzv. nelegálnom prikrmovaní. Príslušníci enviropolície žiadne porušenia legislatívy na úseku poľovníctva v kontrolovanej oblasti nezistili," upozornili na sociálnej sieti. Okrem sa ohradili voči tvrdeniam, že  zamestnanci štátneho podniku LESY SR akýmkoľvek spôsobom vnadia medvede za účelom finančného zisku a vystavujú tým riziku seba či ľudí pohybujúcich sa v lesnom prostredí. "Žiadne nelegálne vnadenie, tobôž nie mäsom alebo živými zvieratami, štátny podnik netoleruje. Ak by sa takýto prípad potvrdil, dotyčný zamestnanec by bol okamžite riešený pracovno-právnou cestou," uzavreli. 

 

➡️V poľovnom revíri LESOV SR na Poľane sa nelegálne vnadiská nenachádzajú, potvrdila to polícia. 🔘V poľovnom revíri...

Posted by LESY Slovenskej republiky on Wednesday, May 18, 2022

K celej veci sa vyjadrilo aj Združenie miest a obcí (ZMOS). Podľa slov ústredného riaditeľa Kancelárie ZMOS Michala Kaliňáka je výskyt medveďa hnedého medzi ľudskými obydliami na Podpoľaní mimoriadne vážnou situáciou. Informácie, podľa jeho slov, majú z prostredia dotknutých obcí. Pripomenul, že združenie v tejto súvislosti poukazuje aj na to, že je potrebné venovať pozornosť adekvátnej prevencii. Na nej však podľa neho musí participovať štát, pretože sú to finančné výdavky.

Situácia pod Poľanou je
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Napríklad povinnosť zabezpečiť kontajnery na odpady nie je pre samosprávy iba finančnou záťažou. V praxi presúva priamu zodpovednosť výlučne na mestá a obce," spomenul s tým, že nezodpovedný prístup občanov a podnikateľov v mnohých regiónoch problémy znásobuje. Zdôraznil, že mestá a obce nemôžu niesť zodpovednosť za prístup hotelov, penziónov či reštauračných zariadení, ak neprijmú technické riešenia, aby zastavili prístup zvierat k odpadom. Podobne ani za správanie sa turistov a návštevníkov, ktorí dávajú potraviny na verejne dostupné miesta, čím sa stávajú autormi ďalších problémov. "Samospráva nemôže niesť zodpovednosť za ich individuálne zlyhania," podotkol.

Situácia pod Poľanou je
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR - Pavol Ďurčo)

Kaliňák ďalej informoval, že problém s medveďmi medzi obyvateľmi sa postupne znásobuje. Okrem Podpoľania sa totiž šelmy pohybujú medzi občanmi aj na Liptove, v Tatrách a aj iných regiónoch. "Uvedomujeme si, že ide o bezpečnosť, zdravie, životy aj ochranu majetku," potvrdil a doplnil, že ZMOS je pripravené diskutovať o regulácii populácie medveďa hnedého na Slovensku.

Viac o téme: MedveďŠelmaZMOSJán BudajLesy SRRoman MalatinecProblémy s medveďmiEnviropolíciaútoky medveďaútoky medvediceObyvatelia PodpoľaniaŽivot s medveďmi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu