Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

MIMORIADNE Minister vnútra Roman Mikulec ustál ďalšie odvolávanie

Zobraziť galériu (11)
(Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) opäť čelí odvolávaniu v parlamente. Mimoriadnu schôdzu inicioval Smer-SD. Najnovšie ministrovi opozícia vyčíta, že mal zasahovať do "živých" trestných vecí. To však Mikulec odmieta a možnosť, že by z funkcie odstúpil sám, zmietol zo stola. Jeho osoba však vyvolával už istý čas v koalícii napätie.

12:35 „To je úplne v poriadku lebo ja rozumiem tomu a vedel som o tom, akým spôsobom bude aj Sme rodina hlasovať,“ reagoval Roman Mikulec na to, že podporu mu v parlamente vyjadrili len poslanci strany OĽaNO a časť SaS. V súvislosti s tým, že strana Borisa Kollára s ním má dlhodobo problémy len odkázal, že „sto ľudí, sto chutí.“ O podaní demisie neuvažuje.

Roman Mikulec po neúspešnom pokuse odvolať ho z funkcie (Zdroj: Topky - Vlado Anjel )

11:44 Vyjadrenie poslancov Hlas-SD po neúspešnom odvolávaní Romana Mikulca. Peter Pellegrini pripomenul, že dnes Mikulca z funkcie odvolávali už piatykrát a strašné na tom je, vždy za niečo iné. 

"Tento človek sa nikdy nemal stať ministrom vnútra. Je to najhorší minister vnútra, akého Slovenská republika mala. Vygenerovala ho odborne vyprahnutá strana OĽaNO, a tak to aj dopadlo. Prvého, ktorého z ulice zobrali, dali na tento post a, žiaľ, urobili ďalšiu veľkú chybu, že tento svoj omyl, ktorý zistili už krátko po nástupe ministra Mikulca do funkcie, strana OľaNO neopravila a ponechala ho doteraz na svojom poste,"  uviedol.

Peter Pellegrini (Hlas-SD) o aktuálnej politickej situácie: Vydanie Fica nepodporí (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

MIMORIADNE Minister vnútra Roman
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

11:20 Vyhlásenie strany Smer-SD. Robert Fico už avizuje, že v krátkom čase budeme svedkami ďalšej schôdze na, ktorej sa pokúsia odvolať Mikulca z postu ministra vnútra. „Na čele vnútra nemôže stáť zločinec,“ vyhlásil Fico. 

Robert Fico: Mikulca chce odvolávať znova, padli aj urážky (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

MIMORIADNE Minister vnútra Roman
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Roman Mikulec zostáva vo funkcii ministra vnútra. Parlament mu nedôveru nevyslovil. Zo 120 prítomných poslancov bola za 53 poslancov, proti bolo 58 poslancov, zdržali sa šiesti a traja nehlasovali. Predseda parlamentu Boris Kollár pripomenul, že na vyslovenie nedôvery členovi vlády je potrebný súhlas napolovičnej väčšiny všetkých poslancov, čiže najmenej 76.

MIMORIADNE Minister vnútra Roman
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Poslanci strany Sme rodina, ktorej predseda Boris Kollár sa neoficiálne vyhrážal, že odvolanie Mikulca podporí a neskôr Mikulca vyzval na odstúpenie, sa hlasovania nezúčastnili. Boris Kollár sa pri hlasovaní zdržal. 

Odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca: Hlasovanie poslancov (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Rozprava k odvolávaniu zabrala počas stredy štyri a pol hodiny a po väčšinu času rokovacia sála zívala prázdnotou. V pléne sa na obranu ministra vnútra postavil iba premiér Eduard Heger (OĽaNO), ktorý predniesol stanovisko vlády. Z poslancov vystupovali iba opoziční, tí Mikulcovi vyčítali, že zasahoval do ešte stále "živých" prípadov. Parlament už včera nehlasoval, padlo rozhodnutie, že sa tak stane až vo štvrtok o 11. hodine. 

V rozprave nevystúpil žiaden koaličný poslanec

18:34 Všeobecná rozprava je ukončená. Z navrhovateľov sa nechcel vyjadriť už nikto. Schôdza sa skončila. Hlasovať sa bude vo štvrtok o 11. hodine. 

18:23 Ústne sa do rozpravy prihlásil jediný poslanec, nezaradený Matej Šutaj Eštok. "Mikulec nie že nie je dobrým ministrom a nerobí svoju robotu dobre, ale práve naopak, robí ju veľmi zle a dôvody na jeho odvolanie sa nielenže opakujú, ale pribúdajú ďalšie a ďalšie," uviedol. Rovnako ako viacero jeho predchodcov, aj on spomenul medializované správy, ktoré sa odvolávajú na údajnú komunikáciu medzi Mikulcom a bývalým policajným prezidentom Milanom Lučanským. Podľa nich sa mal Mikulec u dnes nebohého exšéfa polície informovať o stave vyšetrovania niektorých prípadov. 

Odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca: Denisa Saková a Juraj Blanár v rozprave (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

18:20 V rozprave vystúpil posledný písomne prihlásený poslanec Milan Mazurek. Ten kritizoval poslancov koalície aj ministra vnútra, že počas svojho odvolávania nesedí v rokovacej sále. Hlasovanie zrejme však dnes nebude. V pléne je minimum poslancov. 

16:50 Nezaradená poslankyňa a bývalá ministerka vnútra Denisa Saková pripomenula v rozprave najnovší prieskum agentúry Focus, podľa ktorého Mikulcovi dôveruje iba 17 percent respondentov. Rokovacia sála je takmer prázdna, v pléne sedí len približne desiatka poslancov. Z členov vlády nie je v sále prítomný nikto. 

MIMORIADNE Minister vnútra Roman
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

15:50 V rozprave vystúpil Ladislav Kamenický zo Smeru. Venoval sa prevažne osobe ministra financií Igora Matoviča a kauze obvinenia svojho straníckeho šéfa Roberta Fica. 

15:00 Igor Matovič v súvislosti s dnešným odvolávaním ministra vnútra na brífingu povedal, že „tí, ktorí nepodporia Romana Mikulca, by chceli návrat našich ľudí."

14:54 Predsedajúci Milan Laurenčík (SaS) otvoril rozpravu. Ako prvý v nej vystúpuje poslanec za Smer-SD Ľuboš Blaha. "To čo tu predviedol blbeček Heger, to tu ešte nebolo," reagoval hneď na začiatku, čo vyvolalo slovnú výmenu medzi ním a predsedajúcim.

Roman Mikulec v parlamente čelí odvolávaniu z funkcie (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

14:52 Robert Fico v pléne skončil svoju reč po zhruba 40 minútach. Po ňom si slovo zobral premiér Eduard Heger, ktorý vyslovil stanovisko vlády, ktorá nesúhlasí s vyslovením nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi. 

14:40 "Nevidím dôvod, aby Roman Mikulec na základe nespokojnosti opozičných politikov, ktorých usvedčujú vlastní nominanti, to si uvedomme...odstupoval zo svojej funkcie," povedal predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). Zdôraznil, že Mikulec má jeho podporu a dôveru. „Kto ho odvoláva? Dnes trestne stíhaný Robert Fico,“ uviedol. Obvinenie, že Roman Mikulec zasahoval do prebiehajúcich vyšetrovaní, označil za lož a odkázal, že na to neexistuje žiaden dôkaz. 

"Dobre vieme, že je to lož," povedal premiér. Pripomenul kauzu Hedvigy Malinovej za vlády Fica s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Heger tvrdí, že sám Kaliňák vtedy na verejnosť "vynášal zo spisov", zastrašoval a "ničil povesť obete". Podotkol, že bývalé vlády vybudovali na Slovensku korupčný systém. Nevidí preto dôvod, aby Mikulec z funkcie odchádzal na základe tvrdení politikov z tohto systému.

Mikulec: Rezolútne odmietam, že by som akokoľvek zasahoval do vyšetrovania (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Urobil tak na tlačovom brífingu, ktorý strana OĽaNO zvolala počas odvolávania Mikulca. Zúčastnil sa na ňom aj sám Mikulec či šéf strany OĽaNO a minister financií Igor Matovič. Mikulec zopakoval, že "necíti potrebu" odísť z funkcie. 

Mikulec odmieta, že by mal zasahovať do živých prípadov a do vyšetrovania. Medializovanú komunikáciu s bývalým policajným prezidentom nepopiera, odmieta však zásahy do živých vecí aj to, že by si mal od neho pýtať konkrétne spisy. Na margo toho, že koaličné hnutie Sme rodina Mikulca možno v pléne nepodporí minister uviedol, že ich postoju ľudsky rozumie do istej miery.

MIMORIADNE Minister vnútra Roman
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Matovič si nemyslí, že by poslanci Sme rodina napokon hlasovali s opozíciou za odvolanie Mikulca. Aj šéf Sme rodina a parlamentu Boris Kollár si podľa neho uvedomuje, že sú jedna koalícia. Dodal, že tak, ako si oni strážia paragraf 363 Trestného poriadku, tak si OĽANO stráži nezávislosť polície.

14:10 Slovo si ako prvý zobral predseda Smeru-SD Robert Fico. Ten sa v úvode ospravedlnil obvinenému poslancovi Sme rodina Martinovi Borguľovi. Podľa Fica bol totiž Borguľa obvinený kvôli nemu. "Fakt je ten, že ste boli obvinený len a len preto, aby sa prekryla obrovská blamáž, ktorá príde v súvislosti s útokom na opozíciu. To, čo sa vám stalo, nie je určené len vám. Toto je určené každému jednému poslancovi vládnej koalície ako silný odkaz - skúste neposlúchať a uvidíte, čo sa vám stane," vyhlásil Fico.

MIMORIADNE Minister vnútra Roman
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky- Vlado Anjel)

Minister vnútra Roman Mikulec sa sám odísť nechystá. "Pokiaľ tak rozhodnú poslanci Národnej rady SR, budem to akceptovať, je to ich legitímne právo, ja to rešpektujem, ale sám nemám dôvod," povedal po rokovaní vlády. Tá na dnešnom zasadnutí vyslovila nesúhlas s jeho odvolaním. V koalícii je však cítiť napätie. 

MIMORIADNE Minister vnútra Roman
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Koalícia za Mikulcom plne nestojí

To, ako sa zachovajú koaliční poslanci, v tejto chvíli jasné nie je. Koaličná strana SaS síce avizovala, že nebude v parlamente hlasovať za jeho odvolanie, šéf strany Richard Sulík však zároveň nekonkretizoval, či sa poslanci SaS zdržia hlasovania alebo budú hlasovať proti odvolaniu Mikulca. Zdôraznil iba, že nechcú rozbíjať koalíciu. "Je stabilná, funkčná. Chceme dovládnuť," dodal. Ak by malo prísť k odvolaniu ministra vnútra, bol by to podľa šéfa strany Richarda Sulíka nevážny koaličný problém.

Sme rodina stojí za obvineným poslancom Martinom Borguľom (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Karty môže zamiešať aj hnutie Sme rodina. Predseda strany sa už včera koaličným poslancom vyhrážal, že zahlasuje za odvolanie Mikulca. Jeho slová nechcene zachytili zapnuté mikrofóny v parlamente. Šéfa rezortu vnútra otvorene kritizoval aj dnes na tlačovom brífingu venovanom obvineniu ich poslanca Martina Borguľu. Kollár skritizoval Borguľovo obvinenie ale aj to, že o ňom vopred informoval policajný prezident Štefan Hamran. "Koľkokrát ešte máme odvolávať ministra Mikulca? Čo zmenil minister za dva roky, keď sa túlajú po médiách informácie o obvinení?" opýtal sa.

Kollár sa síce odvolával na koaličné dohody, zároveň však jasne uviedol, že „ak by sme boli v opozícii, určite by sme hlasovali za jeho odvolanie." Záležitosť mali ešte interne prebrať na poslaneckom klube strany. "Pán Mikulec je najviac odvolávaný minister tejto vlády. Už len tým, že sme nikdy nehlasovali proti jeho odvolaniu, sme vyjadrili svoj názor. V koalícii máme nejaké dohody. Keby sme boli v opozícii, určite by sme hlasovali za odvolanie už za tie veci, ktoré boli medializované," vyhlásil Kollár.

Viac o téme: KoalíciaOdvolávanieMinister vnútraRoman Mikulec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu