Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

PRVÉ REAKCIE na väzobné stíhanie Kaliňáka: Doba nedotknuteľných sa už skončila! Smer stojí za ním

(Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA – Sudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Miroslav Mazúch dnes poslal obvineného exministra vnútra Roberta Kaliňáka do väzby. Tú pre neho žiadal prokurátor. Kaliňák sa proti takémuto verdiktu odvolal, rozhodovať tak bude ešte Najvyšší súd. Rozhodnutie väzobne stíhať bývalého ministra za Smer-SD vyvolalo takmer okamžite vlnu reakcií naprieč politickou scénou.

Aktualizované 18:15 Kaliňákov obhajca Milan Cíbik tvrdí, že súd pri rozhodovaní vybočil zo svojej rozhodovacej praxe. "Na jednej strane rešpektujeme rozhodnutie súdu, na druhej strane treba povedať, že sa s ním absolútne nestotožňujeme," vyhlásil. "Nedozvedeli sme sa ani jednu odpoveď na naše argumenty," zdôraznil ďalší z obhajcov David Lindtner. Priblížil, že Kaliňák podal proti vzatiu do väzby sťažnosť s tým, že rozhodnutiu neporozumel. Obhajoba avizuje aj podanie sťažnosti proti vznesenému obvineniu.

Zoskupenie okolo Petra Pellegrinho Hlas-SD uviedlo, že rešpektuje rozhodnutie súdu a počká si na definitívne rozhodnutie. "Sme však vážne znepokojení tým, že trestné právo je čoraz viac zneužívané súčasnou vládou na boj proti politickej opozícii. Je neprípustné, aby bola väzba využívaná ako donucovací či politický nástroj. Rovnako je právne neakceptovateľné, aby namiesto dôkazov slúžili na obvinenia len výpovede stokrát spochybnených kajúcnikov," napísali na sociálnej sieti Facebook.  "Zatváranie nepohodlných ľudí do väzby a porušovanie ich základných ľudských práv, ktoré už 15-krát konštatoval Ústavný súd, je známka diktatúr, nie demokratických a právnych štátov," dodali.

 

HLAS rešpektuje rozhodnutie súdu a počká si na definitívne rozhodnutie. Sme však vážne znepokojení tým, že trestné...

Posted by HLAS - sociálna demokracia on Saturday, April 23, 2022

Strana Smer-SD, v ktorej bol Robert Kaliňák niekoľko rokov podpredsedom vyhlásila, že za ním plne stojí. "Je to nevinný človek a je obeťou politických represálií. Naplnili sa naše slová. Štátna mafia vedená Čaputovou, Hegerom, Lipšicom a Matovičom, ktorá zneužila vyšetrovateľov NAKA, dovydierala Generálneho prokurátora a sudcov Špecializovaného trestného súdu, sa rozhodla všetkých oponentov pozatvárať," uviedli. 23. apríla podľa nich začína na Slovensku doba temna, kde sa opozícií zatvárajú ústa putami. 

 

VYHLASUJEME MOBILIZÁCIU ZA DEMOKRACIU A PRÁVNY ŠTÁT. PRÍĎTE V STREDU PRED NÁRODNÚ RADU Strana SMER – sociálna...

Posted by SMER - SD on Saturday, April 23, 2022

Medzi prvými zareagoval aj minister financií Igor Matovič (OĽaNO). „Najväčší zbabelci sú zvyčajne najväčší hrdinovia,“ napísal.

 

Najväčší zbabelci sú zvyčajne najväčší "hrdinovia".

Posted by Igor Matovic on Saturday, April 23, 2022

Na dnešné rozhodnutie súdu zareagovala aj ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí). "Robert Kaliňák smeruje do väzby. To, čo zatiaľ predvádzajú jeho spolustraníci, aby sa vyhli spravodlivosti, je skutočný útok na právny štát. Doba nedotknuteľných sa ale už skončila," odkázala. 

 

Robert Kaliňák smeruje do väzby. To, čo zatiaľ predvádzajú jeho spolustraníci, aby bránili spravodlivosti, je skutočný útok na právny štát. Doba nedotknuteľných sa ale už skončila. A niekto má veľký strach.

Posted by Veronika Remišová on Saturday, April 23, 2022

Poslanec za OĽaNO Andrej Stančík pripomenul, že rozsudok zatiaľ nie je právoplatný a rozhodovať bude Najvyšší súd. 

 

Súd poslal Kaliňáka do väzby.

Posted by Andrej Stančík on Saturday, April 23, 2022

 

Viac o téme: VäzbaSúd Robert Kaliňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu