Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Policajní experti i lekári zo Slovenska pomôžu preveriť vojnové zločiny na Ukrajine

Muži v ochranných výstrojoch exhumujú telá civilistov zabitých počas ruskej okupácie v Buči
Muži v ochranných výstrojoch exhumujú telá civilistov zabitých počas ruskej okupácie v Buči (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

BRATISLAVA - Slovensko vyšle na Ukrajinu policajných špecialistov, rovnako tak súdnych lekárov, ktorí majú pomôcť preveriť a zdokumentovať podozrenia zo spáchania vojnových trestných činov a trestných činov proti ľudskosti. Vláda vyslanie špecialistov schválila na stredajšom rokovaní.

"Príslušníci Policajného zboru (kriminalistickí technici, vyšetrovatelia) i súdni lekári, prípadne ďalší špecializovaní odborníci (napr. v oblasti antropológie), budú na územie Ukrajiny vysielaní podľa potreby a na nevyhnutný čas, vrátane možnej rotácie," uvádza sa v predloženom materiáli. Náklady na príslušníkov PZ uhradí Ministerstvo vnútra (MV) SR, náklady spojené s vyslaním súdnych lekárov, ktorí sú zamestnancami Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, budú hradené z rozpočtu úradu.

Odhadované náklady na realizáciu opatrenia závisia od počtu vyslaných osôb, ako aj od počtu dní strávených na území Ukrajiny.

Viac o téme: ExpertVojnaLekáriVojnové zločinyUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu