Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Klub 500 odpovedá na podnet od NAKA: Uráža nás to, hrozia hospodárske škody kvôli tabuizovaniu obchodov s Ruskom?

Vladimír Soták ako líder Klubu 500. Zobraziť galériu (5)
Vladimír Soták ako líder Klubu 500. (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Kroky NAKA voči Klubu 500 počas včerajška vyvolali značné pobúrenie. Vyšetrovateľ Národnej kriminálne agentúry František Ondrišák totiž v týchto rieši podozrenie zo spáchania trestného činu financovania terorizmu. V hre je nákup nerastných surovín z Ruska, ktorým sa tak má financovať vojna na Ukrajine. Sotákovcov však postup orgánov podľa vlastných slov uráža.

archívne video

Soták o energetickej kríze: Hrozia nám problémy s dodávkami plynu a elektriny (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

O čom je trestné oznámenie?

Búrku nevôle vyvolalo trestné oznámenie, ktoré máme v redakcii k dispozícii. Z neho vyplýva, že firmy pôsobiace na Slovensku stále nakupujú suroviny a produkty z Ruska. Ide najmä o plyn a ropu, hoci na tieto položky. Zákaz obchodovania so surovinami pritom zaviedla Európska únia ešte v marcovom sankčnom balíku, v opačnom prípade hrozia firmám pokuty.

Rusko z takto získaných prostriedkov môže vraj financovať postup a vojnu proti Ukrajine. Vyšetrovateľ teda chce od Klubu 500 vypracovanie akejsi správy o tom, aké následky bude mať na slovenské hospodárstvo, ak tieto obchodné styky prerušíme.

Urazilo nás to

Keďže Slovensko bolo ešte aj pred vojnou na Rusku vysoko závislé v oblasti obchodov s nerastnými surovinami, na stole je otázka, či na základe pokynu NAKA a prerušenia týchto obchodov nezruinujeme našu ekonomiku a hospodárstvo. Sotákovci sa však cítia byť týmto podaním veľmi dotknutí. "Áno, môžeme potvrdiť, že prišlo takéto dožiadanie, aj to, že nás ten podnet uráža. Ku podaniu pripravujeme odpoveď," prezradila hovorkyňa Jarmila Ševčíková s tým, že tieto odpovede budú adresované kompetentným orgánom.

Klub 500 odpovedá na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Rezort hospodárstva sa k predmetnej veci nateraz nebude vyjadrovať

V tejto súvislosti sme oslovili aj ministerstvo hospodárstva, no tí sa k predmetnej veci odmietajú vyjadriť. "Ministerstvo hospodárstva sa nebude vyjadrovať k týmto medializovaným informáciám. Rezort hospodárstva nie je orgánom činným v trestnom konaní," odkázalo stručne ministerstvo Richarda Sulíka.

Naď tvrdí, že ide o zaujímavý spis

Otázky v zmysle možného trestného oznámenia komentovali aj vládni predstavitelia. Medzi nimi aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). "Viac o tom neviem, iba som si to prečítal. Vyhodnotil som tak, že môže byť podané trestné oznámenie niekdym na umelé udržiavanie finančných tokov k Rusku. Viac k tomu neviem povedať. Každopádne je to určite zaujímavý spis, ale uvidíme, čo z toho výjde," tvrdí Naď.

Naď si myslí, že podnet zo strany NAKA smerom na Klub 500 vyzerá zaujímavo, no bližšie sa k nemu vyjadriť nevedel (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Zatiaľ k tomu potrebujem viac informácií. Určite je to niečo, čomu sa budem venovať. Uvidíme..." povedal po rokovaní vlády Richard Sulík.

Klub 500 odpovedá na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vyšetrovateľ nech vyšetruje sám seba, kritizuje Taraba

Ku kritike toho, čo robí aktuálne NAKA sa pridal nezaradený poslanec Tomáš Taraba, ktorý vyšetrovateľovi odkazuje, že by mal začať vyšetrovať "sám seba". "Tým, že si kúpi rožky vyrobené v peci na ruský plyn a že sa vozí na ruskom benzíne, nefinancuje vojnu a terorizmus každé ráno aj on," píše Taraba v statuse. 

Klub 500 odpovedá na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Tomáš Taraba - predseda Život NS)

Viac o téme: ObchodovanieRuskoNAKAKlub 500Vladimír Soták
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu