Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

Simon: Vláda chce zdierať vlastníkov pôdy

Poslanec za SMK Zsolt Simon
Poslanec za SMK Zsolt Simon

BRATISLAVA - Spoplatnenie vyňatia poľnohospodárskej pôdy pre stavebné a iné nepoľnohospodárske zámery je systémovým ekonomickým opatrením a ochráni najkvalitnejšie pôdy, bránila dnes v pléne ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová novelu zákona o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy.

Kontroval jej poslanec za SMK Zsolt Simon, ktorý nepovažuje opatrenie za účinné a bude brániť rozvoju regiónov. „Ide o zdieranie vlastníkov pôdy,“ povedal Simon, ktorý podal návrh, aby sa novela vrátila na dopracovanie.

Na Slovensku sú dva milióny vlastníkov pôdy. Simon povedal, že mnohí nemohli užívať pôdu počas komunizmu a dnes, keď sa k nej dostali, štát sa ich rozhodol zdaňovať dvakrát. Simon tvrdí, že vláda Roberta Fica zmrazením nakladania s pozemkami Slovenským pozemkovým fondom zdržiava, aby sa poľnohospodárske podniky dostali k pozemkom. V poľnohospodárskych strediskách sú vystavané budovy hlavne z 50. rokov bez stavebného povolenia. Poľnohospodárske strediská majú okolo 10 hektárov, po účinnosti zákona by museli zaplatiť odvod 30 až 50 miliónov korún. „Je to vedomá likvidácia poľnohospodárskych podnikov,“ upozornil Simon.

Odvody za trvalé odňatie na nepoľnohospodárske účely majú byť od 20 do 500 Sk za meter štvorcový. Pri dočasnom odňatí sa má platiť od 2 do 25 Sk za meter štvorcový. Vlastníci pôdy majú platiť odvody do štátneho rozpočtu.

Poslanec za SMK Iván Farkas kritizoval novelu s tým, že ohrozí rozvoj regiónov. Štát počíta s tým, že z odvodov za odňatie poľnohospodárskej pôdy pri predaji pozemkov získa okolo 750 miliónov ročne. Farkas si myslí, že opatrenie ide proti investorom, ktorí znižujú nezamestnanosť. „Utlmia sa investície a utlmí sa tvorba nových pracovných miest,“ uviedol opozičný poslanec. Podotkol, že môžu vznikať absurdné prípady, keď hodnota pôdy bude dosahovať tisíce korún, ale vlastník bude musieť platiť milióny za jej vyňatie spomedzi poľnohospodárskych pôd. Poslanci by mali hlasovať o posunutí novely do druhého čítania dnes popoludní. Predsedajúci schôdze prerušil rokovanie, pokračovať budú po obedňajšej prestávke o 14:00 pravidelnou Hodinou otázok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu