Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Politológovia o Sulíkových SLOVÁCH: Nebolo to premyslené! Putin nesmie dostať signál, že EÚ nekoná jednotne

Nepredpokladám, že Sulík bude postupovať ako individuálny hráč

Určite by sme podľa neho mali brať do úvahy, že dôležitejšie než Sulíkov postoj, je postoj vlády ako celku. "Predpokladám, že Sulík nebude postupovať ako individuálny hráč na základe jeho vlastného  subjektívneho prístupu k Rusku, ale ako zodpovedný zástupca členského štátu EÚ," myslí si Štefančík. Zároveň však nepredpokladá, že toto je téma, ktorá by dokázala rozhádať koaličných partnerov a spôsobiť krízu. 

Politológovia o Sulíkových SLOVÁCH:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Sulík sa následne snažil na Facebooku svoje slová dovysvetliť, takže aj jemu je jasné, že akceptovať bez nejakého odporu požiadavky ruského zločineckého režimu je v súčasných podmienkach nemysliteľné. Myslím si, že koaličná štvorka môže čeliť oveľa vážnejšiemu problému v kontexte prípadu bývalého šéfa SIS Pčolinského, ale určite nie na téme ako platiť za ropu a plyn vojnovému zločincovi," skonštatoval s tým, že predpokladá, že sa napriek podobným vyhláseniam predsa len pridáme k spoločnému prístupu Európskej únie. "Teraz už len ostáva veriť, že EÚ bude v tomto jednotná."

EÚ musí postupovať spoločné, len vtedy bude mať Putin zúžený manévrovací priestor

Zo strany štátov ide nielen o akt solidarity a odmietnutie Putinových podmienok, ale aj o to, že by sa platbou v rubľoch porušila zmluva. Je správne takto postupovať a neustúpiť Putinovi, aj keby zavrel kohútiky? "Áno, dôležité je, aby Európska únia postupovala spoločne, vtedy bude mať Putin zúžený manévrovací priestor," odpovedal politológ. 

"V živote by mi nenapadlo, že Putin dá v 21. storočí povel na útok na Ukrajinu. On zrejme svojou mentálnou výbavou zaostal za vývojom medzinárodných vzťahov kdesi v polke 20. storočia. Pre Rusko bola invázia na Ukrajine čisto iracionálne rozhodnutie," skonštatoval Štefančík s tým, že štáty sa v systéme medzinárodných vzťahov správajú racionálne. "Putin tak porušil jedno zo základných nepísaných pravidiel medzinárodného poriadku. Z tohto dôvodu nemožno vylúčiť, že Putin dá povel aj na ďalšie iracionálne rozhodnutia. V jeho prípade tak nemožno vylúčiť nič," odpovedal na otázku, či je možné, že zastaví kohútiky. 

Viac o téme: PlynRublePolitológoviaRichard SulíkVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu