Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Svetoví lídri nemajú v sankciách jasno: Prasknutie sankčnej bubliny je nezmysel! TOTO by mohlo spôsobiť nepokoje

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP/Mikhail Klimentyev/Sputnik/Kremlin Pool, Getty Images)

BRATISLAVA/MOSKVA - Európske krajiny aktuálne riešia dekrét ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten hrozí zavretím kohútikov, ak za plyn nebudú platiť v rubľoch. Nemecko vyhlásila prvý stav varovania a Slovensko by malo podľa premiéra pracovať na scenárov, ak by k tomu došlo.

V strede týždňa sa vo svete ekonomiky udiali dve dôležité veci. Nemecko vyhlásilo prvý stupeň z troch v rámci núdzového plánu pre prípad nedostatku plynu a hodnota rubľa stúpla na predvojnovú úroveň. Krajiny sa snažia o to, aby sa stali od ruského plynu závislé čo najmenej. Putinov rázny ťah na plynovú bránu však už o pár hodín zmiernil hovorca Kremľa. Situácia sa mení doslova z hodiny na hodinu. Niektorí odborníci hovoria o prasknutí sankčnej bubliny. 

Archívne VIDEO Premiér Eduard Heger hovoril na summite EÚ o spoločných nákupoch plynu

Eduard Heger na summite EÚ o spoločných nákupoch plynu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Doterajšie sankcie majú zásadný dopad

Keď začala vojna, západní lídri tvrdo zakročili. Voči Rusku vyhlásili niekoľko tvrdých balíkov sankcií. Ruskú federáciu sa snažili čo najviac odstrihnúť od globálnej ekonomiky. Západ zmrazil rezervsy ruskej centrálnej banky a sankcie uvalili aj na prezidenta Putina, ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ďalších politikov či oligarchov. Niektorí odborníci však tvrdia, že oslavná bublina narazila na realitu. Sme svedkami tzv. prasknutia sankčnej bubliny?

Svetoví lídri nemajú v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

"To je subjektívne hodnotenie, ja až taký pesimizmus nezdieľam. Od začiatku bolo jasné, že kľúčové sú dodávky plynu a ropy, bez ich obmedzenia budú sankcie vždy len polovičaté," povedal pre Topky analytik INESS Martin Vlachynský. "No aj doterajšie sankcie majú zásadné dopady na hospodárstvo Ruska, vrátane schopnosti zbrojiť. Efekt zastavenia dodávok moderných technológií (čipy, software, letecké technológie, ale aj mechanizácia na ťažbu surovín a pod...) či oklieštenia prístupu na finančné trhy, bude ďalej pozvoľne nabiehať," uviedol. 

Prasknutie sankčnej bubliny je nezmysel, závislosť nemôžeme len tak ukončiť

Podľa Borisa Tomčiaka, analytika poradenskej spoločnosti Finlord, ideálny stav je, ak by všetky národy sveta navzájom spolupracovali, nevytvárali vojenské konflikt a aby sa neuvaľovali sankcie či reštriktívne opatrenia. "Konflikty nie sú pre rozvoj ekonomík priaznivé. Termín „prasknutie sankčnej bubliny“ je hrozný nezmysel. Sankcie sú už len následok aktivít z minulosti. Západ i Slovensko si za posledných 30 rokov vytvorili závislosť na komoditách z Ruska," skonštatoval pre Topky Tomčiak s tým, že nie je možné teraz zrazu naraz túto závislosť ukončiť. "Keby sa 30 rokov pracovalo na znižovaní závislosti od dovozu ruských komodít, tak teraz by sa neriešil problém s ich dodávkami," skonštatoval.

Viac o téme: PlynRopaRubeľSankcieRuskoINESSVojna na UkrajineSankčná bublinaFinlord
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu