Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nová vakcína proti Covidu-19: Môže fungovať aj proti novým variantom! Je určená pre TÚTO skupinu ľudí

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Rourke)

BRATISLAVA- Je dosť možné, že onedlho bude na trhu nová vakcína proti ochoreniu Covid-19. Európska lieková agentúra začala s priebežným hodnotením novej vakcíny od spoločnosti HIPRA Human Health S.L.U. Vakcína má názov COVID-19 Vaccine HIPRA (PHH-1V). Dobrou správou je, že môže byť účinná aj proti novým variantom vírusu ako je napríklad Omikron.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv však pripomenul, že nejde ešte o hodnotenie žiadosti o registráciu, ale o proces, kedy spoločnosti dodávajú Európskej liekovej agentúre údaje o vakcínach postupne, podľa toho, ako sú k dispozícii. Keď má výrobca k dispozícii kompletné údaje o bezpečnosti, účinnosti a farmaceutickej kvalite vakcíny, môže požiadať o registráciu.

ilustračné video

COVID situácia je aktuálne stabilná: Prípady nepribúdajú, no ani neklesajú! Uvoľňovanie nebolo predčasné (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nová vakcína je určená na použitie ako posilňovacia dávka pre ľudí, ktorí už absolvovali základný očkovací cyklus mRNA a/alebo adenovírusovou vakcínou. „Úlohou vakcíny od spoločnosti HIPRA je pripraviť ľudský organizmus na obranu voči infekcii, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2. Ide o vakcínu na báze proteínu, ktorá obsahuje laboratórne vytvorené časti dvoch verzií spike proteínu. Jedna z nich zodpovedá alfa variantu a druhá beta variantu vírusu SARS-CoV-2,“ uviedol ŠÚKL.

Očkovanie vakcínou od americkej spoločnosti Novavax
Zobraziť galériu (3)
Očkovanie vakcínou od americkej spoločnosti Novavax  (Zdroj: TASR/AP Photo/Alastair Grant, File)

Vysvetlili, že vírus SARS-CoV-2 používa na vstup do buniek ľudského organizmu tzv. spike proteín, ktorý sa nachádza na jeho povrchu. “Ľudský imunitný systém po očkovaní rozozná dva spike proteíny ako cudzie a spustí obrannú reakciu – začne tvoriť protilátky. Ak sa následne organizmus stretne s koronavírusom SARS-CoV-2, jeho imunitný systém ho rozpozná a dokáže proti nemu bojovať. Spike proteín je pritom len malou časťou vírusu a nie je schopný vyvolať infekciu Covid-19,“ ozrejmili. Okrem spike proteínu vakcína obsahuje aj pomocnú látku, ktorej úlohou je posilnenie imunitnej odpovede.

Nová vakcína proti Covidu-19:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/archív)

Predbežné výsledky podľa štátneho ústavu naznačujú, že táto nová vakcína môže byť účinná aj proti novým variantom vírusu ako napríklad Omikron.

„Nateraz nie je známe, kedy bude táto vakcína registrovaná. Priebežné hodnotenie však umožňuje proces urýchliť. V priebežnom hodnotení sú momentálne aj vakcíny od spoločností Sinovac, Sanofi Pasteur, Valneva a tiež vakcína Sputnik V,“ dodali.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusŠÚKLCovid-19HIPRAŠtátny ústav pre kontrolu liečiv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu