Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prokurátor ÚŠP podal námietku zaujatosti voči sudcom v kauze Kuciakovej vraždy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal vo štvrtok námietku zaujatosti voči sudcom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ružene Sabovej a Rastislavovi Stierankovi, teda predsedníčke senátu a členovi senátu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a prípravy vrážd prokurátorov. Odvoláva sa na nedávne rozhodnutia Najvyššieho súdu (NS) SR o vylúčení sudkyne Pamely Záleskej v tejto trestnej veci. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

"Obaja menovaní sudcovia totiž rozhodovali v senáte, ktorý uznal za vinného z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy vykonávateľa samotného skutku Miroslava Marčeka. Podstatou námietky je podrobný opis konania dvoch obžalovaných, ktorí zatiaľ neboli právoplatne uznaní za vinných v odsudzujúcom rozsudku nad Miroslavom Marčekom, teda procesne obdobná situácia, ktorá viedla k vylúčeniu sudkyne Mgr. Pamely Záleskej vo vzťahu k odsúdeniu Zoltána Andruskóa," ozrejmila hovorkyňa.

Najvyšší súd vylúčil Záleskú z rozhodovania v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a prípravy vrážd prokurátorov s tým, že je zjavné, že by mohli vzniknúť objektívne pochybnosti o jej nestrannosti, a to s poukazom na jej predchádzajúce rozhodnutie v súvisiacej veci.

Nesúhlas s účasťou Záleskej v senáte vyjadril obhajca obžalovaného podnikateľa Mariana K. Marek Para. Namietal, že predsedala senátu, ktorý v decembri 2019 v rovnakej kauze schválil dohodu o vine a treste Andruskóa. Senát ŠTS pôvodne námietke nevyhovel. Obhajoba podala proti tomuto rozhodnutiu sťažnosť na NS SR. Proces v kauze vraždy Kuciaka a jeho snúbenice sa na ŠTS opätovne začal pojednávať vo februári 2022. Súd zároveň rozhodol o spojení veci s prípadom plánovanej vraždy prokurátorov.

Viac o téme: VraždaProkurátorNámietkaÚŠPKuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu