Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Poslanci odmietli petíciu Za lepšiu ochranu prírody: Návrh na vyhlásenie stavu klimatickej núdze

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR odmietli petíciu Za lepšiu ochranu prírody. Rozhodli o tom vo štvrtkovom hlasovaní. Podpísalo ju 103.782 ľudí. Do parlamentu ju predložilo Lesoochranárske zoskupenie VLK v októbri minulého roka.

Združenie v petícii požadovalo zredukovať základné režimy ochrany v chránených územiach na dva. Navrhuje územia s prísnou ochranou (bezzásahové územia) a územia s aktívnou ochranou (manažované územia). Výmeru prísne chránených území požaduje petícia stanoviť minimálne na desať percent rozlohy SR do roku 2030. Aktivisti ďalej žiadali umožniť pohyb peších návštevníkov vo všetkých chránených oblastiach. Z rokovacieho poriadku parlamentu vyplýva, že petíciu, ktorú podpísalo aspoň 100.000 občanov, prerokuje parlament.

Poslanci debatovali o návrhu na vyhlásenie stavu klimatickej núdze

Poslanci Národnej rady (NR) SR v závere štvrtkového rokovania 60. schôdze diskutovali o návrhu na vyhlásenie stavu klimatickej núdze. Predložil ho nezaradený poslanec Tomáš Valášek. Parlament by mal podľa návrhu požiadať vládu, aby pripravila do konca roka návrh tzv. klimatického zákona. Mal by obsahovať záväzok dosiahnuť klimatickú neutralitu Slovenska najneskôr do roku 2050 a cieľ zníženia emisií skleníkových plynov najmenej o 60 percent do roku 2030.

Poslanci budú v rokovaní pokračovať v piatok (25. 3.) o 9.00 h. Na programe majú stavebné zákony z dielne vicepremiéra Štefana Holého. Rokovať by mali aj o reforme súdnej mapy. Pokiaľ sa stihnú tieto body prerokovať, podľa predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina) by sa mohlo ešte v piatok mimoriadne rokovať o opozičnom návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) z funkcie. Podľa opozície minister nezvláda riadenie utečeneckej krízy vyvolanej vojnou na Ukrajine a zveril ho menším súkromným firmám.

Viac o téme: PetíciaPoslanciParlamentZa lepšiu ochranu prírody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu