Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

ROZHOVOR Vláda vymenovala nového štátneho tajomníka Juraja Káčera: Prečo prijal ponuku ministra?

Generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Juraj Káčer
Generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Juraj Káčer (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - V polovici volebného obdobia súčasnej vládnej koalície opäť prichádza k zmenám vo vedení jedného z ministerstiev. Vláda do funkcie nového štátneho tajomníka rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny dnes vymenovala Juraja Káčera k 31.3.2022. Nahradí tak odchádzajúceho, dlhoročného spolupracovníka Milana Krajniaka - Borisa Ažaltoviča. Káčer doteraz pôsobil na čele Sociálnej poisťovne. Hoci bol do funkcie generálneho riaditeľa zvolený na 6 rokov, prijal ponuku ministra.

Prečo odchádzate zo Sociálnej poisťovne?

  • Pred pár dňami som od ministra Krajniaka dostal ponuku.  Nechal som si čas na premyslenie a prehodnocoval som to z každej strany. Nakoniec som prikývol. Považujem to za ďalšiu výzvu  v mojom profesijnom živote.

Vstúpili ste do Sme rodina, ktorej patrí post štátneho tajomníka?

  • Nie. Na post generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne som nastúpil ako nominant bez straníckej príslušnosti a rovnako to bude aj na ministerstve práce. Politická nezávislosť je pre mňa dôležitá. Dlhé roky som pôsobil v bratislavskej komunálnej politike ako nezávislý poslanec. Či to bolo v miestnom zastupiteľstve v Dúbravke, v bratislavskom mestskom zastupiteľstve alebo ako župný poslanec. Nič sa nemení. Rovnako, bez straníckej príslušnosti, idem opätovne kandidovať aj v októbrových komunálnych voľbách. Jediná strana, v ktorej som kedy pôsobil bola SDKÚ.     

Viete, prečo minister siahol po nestraníkovi?

  • Nechcem špekulovať a predovšetkým to nie je otázka na mňa.

Ako generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne máte 6 ročné funkčné obdobie a vy odchádzate z istej pozície po roku a pol?

  • Do Sociálnej poisťovne som nastúpil v najkritickejšom a najhoršom období. Milióny Slovákov sa spoliehali počas pandémie koronavírusu práve na Sociálnu poisťovňu. Vyplatili sme viac ako milión pandemických OČR a PN, milióny ďalších nemocenských dávok. Vláda a parlament schvaľovali zákony, ktoré Sociálna poisťovňa musela implemetovať. Či už išlo o Kurzarbeit, covidový úrazový príplatok, dlhodobé ošetrovné, tehotenský príspevok, či odstránenie diskriminácie žien narodených v rokoch 1957 – 1963 (odstránilo sa viac ako 55 tisíc diskriminácií z minulosti na dôchodkoch) alebo vyplácanie vdovských či sirotských pozostalým po politických väzňoch. Okrem toho Sociálna poisťovňa v tomto kritickom období spracovala historicky najviac žiadostí o dôchodok, tisíce odkladov poistného a rekordný počet splátkových kalendárov. Pripravili sme pandemické formuláre, aby bolo možné nápory v nemocenskom systéme zvládnuť.  Kým celé Slovensko sa spoliehalo na našich zamestnancov, aj nás sa zasiahla koronakríza.

Počas pandémie ste zaviedli prácu na smeny, za čo ste boli opozíciou kritizovaný. Nedalo sa to riešiť inak?

  • Mali sme 30 – 40 percentné výpadky zamestnancov, preto sme zaviedli prácu na smeny. Za týmto rozhodnutím si stojím. Som presvedčený, že za rok a pol sa mi podarilo previesť jednu z najkľúčovejších inštitúcií v tejto krajine pandémiou koronavírusu a zastabilizovať ju. Okrem toho sme zlepšili komunikáciu s občanmi. Používajú sa moderné nástroje na zdieľanie dôležitých informácií. Odchádzam s tým, že je pripravená ePN. Končíme s prípravou nového webu. V krátkom čase zavedieme elektronické konto poistenca. Pripravuje sa projekt proaktívnej komunikácie s ľuďmi, ktorí majú 3 roky pred dovŕšením dôchodkového veku, čo bolo kedysi známe ako predstihové konanie. Onedlho sa budete môcť pozrieť aj na indikatívny výpočet dôchodku, ak podpíšete zmluvu o elektronickej komunikácií so Sociálnou poisťovňou. Veľmi pozitívne hodnotím aj zlepšenie internej komunikácie so zamestnancami. Vyše 4000 tisíc zamestnancov sa zúčastnilo historicky prvého prieskumu merania spokojnosti, čo svedčí o tom, že im záleží na ďalšom smerovaní inštitúcie, v ktorej pracujú. Sociálna poisťovňa je na dobrej ceste sprevádzaná spoľahlivými a ochotnými zamestnancami.

A čo informačné systémy, ktoré sú dlhodobým problémom Sociálnej poisťovne?

  • Spustené sú veľké zmeny informačných systémov. Tie, bohužiaľ, momentálne stoja na námietkovom konaní Úradu pre verejné obstarávanie.

Vráťme sa ale k pôvodnej otázke. Kým iní by sa tejto pozície držali zubami nechtami, vy idete z istoty do vlády, ktorej mandát končí o dva roky.

  • Áno. Je to tak. Nie som nalepený na žiadnu stoličku. Odchádzam z pozície a inštitúcie, ktorá má po roku a pol nastavené smerovanie a je stabilizovaná. Pozícia štátneho tajomníka je pre mňa novou výzvou.

Čo bude náplňou vašej práce na ministerstve práce?

  • Myslím si, že jedným z hlavných dôvodov, prečo ma minister oslovil sú výsledky v Sociálnej poisťovni, ktoré som už spomenul a moje skúsenosti s územnou samosprávou. Po útoku Ruska na Ukrajinu prichádzajú na Slovensko utečenci z Ukrajiny. Pre niektorých sme tranzitnou krajinou, pre mnohých miestom pre život, kde si budú hľadať prácu. Ku koncu februára počet voľných pracovných miest dosiahol hranicu takmer 80 tisíc. Z toho je množstvo pozícií, ktoré dlhodobo nevieme obsadiť Slovákmi. Zároveň treba zdôrazniť, že popri pomoci pre utečencov nesmieme zabúdať aj na našich obyvateľov a na ich problémy a potreby (ochrana práce, legislatíva, fondy EÚ). Toto sú všetko veci, ktoré budem a chcem riešiť najbližšie roky.

Ažaltovič končí u Krajniaka: Dôvodom je dôchodková reforma! Vládna koalícia ju opakovane odkladala (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodinyŠtátny tajomníkSociálna poisťovňaJuraj Káčer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu