Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Primár Hložník dvíha varovný prst: COVID ešte nevymizol! Pozor na nový subvariant, jasné slová neočkovaným

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Aktuálna situácia komplikuje ľuďom životy a pandémia koronavírusu, s ktorou sme žili dva roky, sa dostala do úzadia. Počas tohto obdobia sa stalo veľa zlého aj dobrého, prijali sa lepšie aj horšie opatrenia. Poslednú veľkú vlnu spôsobil variant omikron a aj keď sa zdá, že COVID úplne zmizol, nie je tomu tak. Primár anestéziológie bratislavskej nemocnice Jakub Hložník upozorňuje na nový subvariant.

Situácia s koronavírusom je pokojná, čísla sú viac-menej stabilné a vrchol omikron vlny máme za sebou. Aj keď situácia na Ukrajine odsunula pandémiu na druhú koľaj, neznamená to, že je všetkým zlým dňom, týkajúcich sa pandémie, koniec. Podľa primára anestéziológie a intenzívnej medicíny bratislavskej nemocnice Antolská Jakuba Hložníka zmizol COVID len z médií, no z bežného života nie.

Archívne VIDEO COVID situácia sa na Slovensku zlepšuje: Opatrenia uvoľňujeme skôr! Nový subvariant OMIKRONU zatiaľ nie je hrozbou

COVID situácia sa na Slovensku zlepšuje: Opatrenia uvoľňujeme skôr! Nový subvariant OMIKRONU zatiaľ nie je hrozbou (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Omikron tiež dokáže človeka dostať do nemocnice, na ventilátor a bohužiaľ, aj zabíja. Nový variant omikronu označený ako BA.2 je 1,5-3-krát nákazlivejší, ako ten prvý (BA.1). A vzhľadom na uvoľnenie opatrení, hlavne nenosenie respirátorov, sa pomerne rýchlo šíri,“ ozrejmil primár sa sociálnej sieti.

Avšak, na jednej strane je variant síce nákazlivejší, ale na strane druhej očkovanie proti nemu zabezpečuje vyššiu ochranu. Kým prvý variant poskytoval ochranu len na úrovni 65 percent, nový subvariant ju poskytuje na úrovni 75 percent. Ochranu zabezpečuje aj prekonanie prvého variantu omikron, teda toho, ktorý vo veľkom porážal už vybudovanú imunitu očkovaním a prekonaním a infikovala sa väčšina populácie.

Primár Hložník dvíha varovný
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Mohli žiť

„Myslím, že tento variant prichádza do prvým variantom premorenej a zaočkovanej populácie, a tak nespôsobí ďalší kolaps nemocníc, na druhej strane nám stále zaberajú postele COVID pacienti a nevieme sa tak na 100 percent vrátiť k bežnej „bielej“ medicíne,“ ozrejmil primár. Pripomenul. Že nové varianty ohrozujú najmä rizikovú populáciu, teda najmä starých ľudí, chorých a podobne. A stále sa napriek rozsiahlej očkovacej kampani stretávajú s tým, že v nemocnici zomierajú vyše 70-roční pacienti, ktorí očkovaní neboli.

 

Viem, vyzera to, ze covid zmizol , ale iba z medii. Omicron tiez dokaze dostat cloveka do nemocnice, na ventilator a...

Posted by Jakub Hložník on Sunday, March 20, 2022

Poukázal tiež na štatistiky pacientov, ktorí v „jeho“ nemocnici skončili na umelej pľúcnej ventilácii počas poslednej vlny. Celkovo ich doteraz bolo 50, z toho štyria boli očkovaní. Zvyčajne išlo o starších pacientov, ktorí mali od poslednej dávke očkovania viac ako pol roka. „Jeden pacient mal detskú mozgovú obrnu, celý život ležiaci. Okrem toho mal leukémiu a bol po chemoterapii. Teda prakticky bez vlastnej imunity. Tie čísla hovoria za všetko, ak by sa ľudia očkovali, veľa z tých, ktorí nám umreli, by dnes žili. Boli tam štyridsiatnici, najmladší mal 29 rokov a bol predtým úplne zdravý,“ uzavrel.

Viac o téme: PrimárKoronavírus na SlovenskuKoronavíusJakub HložníkVariant omikronNový subvariant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu