Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

ROZČÚLENÍ ľudia pri vydávaní dokladov v Bratislave: Na občiansky aj pas čakali takmer dve hodiny!

Klientske centrum v Bratislave Zobraziť galériu (2)
Klientske centrum v Bratislave (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Klientske centrá v posledných dňoch zažívajú nápor na vybavenie dokladov, najmä pasov. Súvisí to s ruskou inváziou Ukrajiny a s narastajúcou panikou aj Slovákov. Tí vybavujú doklady najmä pre deti.

Ministerstvo vnútra ešte začiatkom marca informovalo, že klientske centrá zažívajú nápor ľudí, ktorí sa snažia čo najrýchlejšie vybaviť doklady pre seba či svoje deti. "V stredu 2. marca 2022 požiadalo o vydanie cestovného pasu 10 492 osôb. Takýto počet žiadostí sme doposiaľ v histórii nezaznamenali, podobný "rekord" bol zaznamenný  23. mája 2012, keď žiadalo o doklady 7 773 občanov. Zvýšený záujem o pasy je citeľný od štvrtka 24. februára 2022, teda od vypuknutia vojenského konfliktu na  Ukrajine," napísal na svojej webovej stránke rezort. 

Ľudia tak, pochopiteľne, čakajú v dlhých radoch. Často sa stáva aj to, že lístok na vybavenie dokladu vám už polhodinu po otvorení centra automat nevydá s tým, že pre konkrétny deň je naplnená kapacita. "Na oddeleniach dokladov sme zabezpečili maximálny počet pracovníkov. Na prijímanie žiadostí o vydanie dokladov využívame všetky pracoviská. Ich chod je počas stránkových hodín zabezpečený nepretržite, bez obedňajšej prestávky," informovalo ministerstvo vnútra.

Ľudia čakajú v rade na vybavenie cestovného pasu v Klientskom centre v Bratislave
Zobraziť galériu (2)
Ľudia čakajú v rade na vybavenie cestovného pasu v Klientskom centre v Bratislave  (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Na vydanie dokladu čakali takmer dve hodiny

Ľudia sú zvyknutí, źe aj počas situácie, kedy u východných susedov nezúri vojna, nebolo vybavenie dokladov na pár minút a často si nejaký čas v klientskom centre posedeli. Avšak výdaj už hotových dokladov väčšinou išiel ako hodinky. 

"V stredu to bola katastrofa, na oddelení vydávania hotových dokladov boli dve pracovníčky z piatich. Prišla som tam ráno o štvrť na deväť. Predo mnou bolo asi 25 ľudí. Tých 25 ľudí vybavovali hodinu a pol, kým som sa ja dostala na rad a prevzala si vyhotovený občiansky," povedala pre Topky.sk Zuzana. 

Vojna na Ukrajine

archívne video

Ukrajinci prechádzajú cez rieku Irpiň po tom, ako bol most vyhodený do vzduchu, aby Rusi ďalej nepostupovali (Zdroj: Profimedia.sk)

Podľa nej sa viacero ľudí sťažovalo, že to ide pomaly a nerozumeli tomu, prečo sú na vydávaní dokladov len dve pracovníčky. "Jeden pán tam bol asi trištvrte hodinu, niečo riešil. Tým pádom robila len jedna pracovníčka, ktorá popritom vybavovala aj ľudí, ktorí mali prednostný lístok. Po vyše hodinovom čakaní odišla niekam aj druhá pracovníčka. Predo mnou bolo 5 ľudí a ja som čakala ďalšiu vyše polhodinu, kým som sa dostala na rad," dodala Zuzana. 

S otázkami sme sa obrátili aj na ministerstvo vnútra, to nám však ako odpoveď zaslalo len link na vyhlásenie zo začiatku marca s tým, že posilnili kapacity na oddelení príjímania žiadostí o vyhotovenie dokladov. Na otázku, či neposilnia kapacity aj na oddelení vydávania dokladov, nám neodpovedali. 

Viac o téme: DokladyObčiansky preukazPasUkrajinaKlientske centrumVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu