Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Z vojny na Ukrajine začali ťažiť podvodníci: Výnosný biznis z nešťastia iných! POZOR, aby ste neprišli o peniaze

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Podvodníci sa v snahe vylákať od ľudí peniaze neštítia zrejme skutočne ničoho. Vyťažiť sa snažia aj z aktuálneho vojenského konfliktu na Ukrajine a s ním súvisiaceho utrpenia tisícok ľudí, ktorí museli opustiť svoje domovy. Mnohí z nich totiž ostali odkázaní na pomoc druhých a rôzne humanitárne zbierky.

Práve zbierky sa stali terčom ziskuchtivých podvodníkov. Polícia už v tejto súvislosti upozorňuje ľudí, aby si dávali pozor na podvodné maily, ktoré dostanú od neznámych odosielateľov. Tí sa v nich totiž budú tváriť, že organizujú finančnú zbierku pre Ukrajinu. Ostražitý treba byť aj pred falošnými charitatívnymi zbierkami.

Z vojny na Ukrajine
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Polícia Slovenskej republiky/Facebook)

Podvodníci tiež môžu zvoliť odlišnú taktiku a tvrdiť vám, že vo vojne na Ukrajine zahynul "niekto", po kom by ste mali zdediť veľkú sumu peňazí. Ide však tiež z najväčšou pravdepodobnosťou iba o podvod. 

Iba nedávno sme vás informovali aj o tom, že internetoví podvodníci sa snažia dostať k vašim platobným údajom a vystríhali vás pred zadávaním údajov vašej platobnej karty. Tento „modus operandi“ našiel využitie aj v súvislosti s vyťažením peňazí z vojny na Ukrajine. Pozor si preto treba dať aj na stránky, ktoré sa budú tváriť, že chcú nejakou formou pomôcť Ukrajine, no v konečnom dôsledku sa dostanete na stránku, kde od vás budú chcieť podvodníci, aby ste zadali číslo svojej kreditnej karty.

archívne video

Pri potravinovej pomoci Ukrajincom je potrebná väčšia koordinácia s EÚ, povedal Vlčan (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Ak chcete reálne pomôcť Ukrajine prostredníctvom finančných zbierok, tak si vždy overte hodnovernosť danej organizácie. Má oficiálnu webovú stránku? Má na nej uvedenú adresu sídla a telefónne číslo? Keď si jej názov zadáte do Google, objavia sa vám reálne články o jej pozitívnej činnosti alebo naopak varovania, že je podvodná? Vidíte na jej stránkach fotky reálnych ľudí, ktorí sú na čele organizácie?,“ radí polícia.

 

Viac o téme: VarovaniePodvodníciPolícia ZbierkyKonflikt na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu