Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bratislava sa pripravuje na všetky scenáre: Preverujeme aj stav krytov, potvrdil primátor Vallo

bratislavský primátor Matúš Vallo
bratislavský primátor Matúš Vallo (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Mesto Bratislava sa pripravuje na všetky scenáre v súvislosti s vojenským konfliktom na Ukrajine. Spolu s mestskými časťami preveruje stav krytov civilnej ochrany, ktoré majú v správe. Aktualizuje tiež zoznam jednoduchých úkrytov budovaných svojpomocne (JÚBS), ktoré majú tiež poskytnúť ochranu v prípade priameho ohrozenia. Na sociálnej sieti to uviedol bratislavský primátor Matúš Vallo.

"Začiatkom týždňa sme zvolali krízový štáb a na dennej báze koordinujeme aktivity s mestskými časťami a okresným úradom, ktorý spadá pod ministerstvo vnútra a zodpovedá za civilnú ochranu a krízové riadenie," uviedol primátor s tým, že oslovili aj vládu, aby Bratislava bola prizvaná na zasadnutia ústredného krízového štábu.

 

🇺🇦 V noci spôsobili útoky ruských jednotiek požiar v záporožskej jadrovej elektrárni na Ukrajine. Uvedomujem si, že už...

Posted by Matúš Vallo má rád Bratislavu on Friday, March 4, 2022

Vallo je presvedčený, že ako samospráva hlavného mesta vedia štátu poskytnúť cenné informácie a lepšie tak zabezpečiť potreby obyvateľov. V prípade úkrytov JÚBS ide podľa jeho slov najmä o spevnené podzemné priestory, ktoré sa podľa stavebného zákona priebežne budujú v rámci bežnej výstavby, ale aj napríklad podzemné garáže.

"Celkovo by táto kombinovaná sieť úkrytov mala poskytovať ochranu pre populáciu nášho mesta. Mesto a mestské časti budú ďalej postupovať podľa pokynov okresného úradu pod ministerstvom vnútra," uviedol Vallo. Upozornil, že o prípadnej aktivácii siete krytov vrátane podrobných postupov v prípade ohrozenia rozhoduje štát, ktorý bude v prípade zhoršenia situácie o tom vopred informovať. Obyvateľov hlavného mesta ubezpečil, že Bratislava nie je momentálne bezprostredne ohrozená.

Viac o téme: KrytScenáreBratislavaMatúš Vallo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu