Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

POMOC UKRAJINE České a slovenské firmy posielajú peniaze: Zapojili sa aj obyčajní ľudia

Vojak ukrajinskej armády kontroluje úlomky zostreleného lietadla v Kyjeve na Ukrajine v piatok 25. februára 2022. Zobraziť galériu (3)
Vojak ukrajinskej armády kontroluje úlomky zostreleného lietadla v Kyjeve na Ukrajine v piatok 25. februára 2022. (Zdroj: SITA/ AP Photo/Vadim Zamirovsky)

PRAHA/BRATISLAVA - Už druhý deň sledujeme situáciu na Ukrajine, na ktorú zaútočila ruská armáda. Tá sa dostala už do Kyjeva, odkiaľ sa ozýva streľba. České a slovenské firmy a podnikatelia sa snažia inváziou zasiahnutej krajine pomôcť aj materiálne.

Zábery skazy z ukrajinského Kyjeva po nočnom ruskom bombardovaní (Zdroj: profimedia.sk)

Celý svet napäto sleduje situáciu na Ukrajine, kde aktuálne ruské vojská útočia aj na hlavné mesto Kyjev. Mnohí obyvatelia sa už počas včerajšieho dňa utekali zo svojich domovov. Tisíce z nich prišli aj na Slovensko. Aktuálne ide väčšinou o ženy a deti, pretože Ukrajina vyzvala všetkých civilistov, bez ohľadu na vek, aby sa pripojili k armáde.

Slováci sa, okrem vyjadrenia podpory, rozhodli pomôcť aj materiálne. Už pod príspevkami polície sa množia príspevky, že ponúkajú ubytovanie alebo inú pomoc utečencom. Rovnako je zriadený aj formulár, kde sa môžete zaregistrovať, ak ste schopný podať materiálnu či inú pomoc.

Pomáhajú českí podnikatelia

Aj naši českí susedia sa zapojili do pomoci Ukrajine. Investiční skupina Pale Fire Capital daruje 22 miliónov českých korún na okamžitú humanitárnu pomoc Ukrajine. Firma má zároveň pripravených 250 lôžok pre utečencov. Vlastník internetového portálu Seznam.cz Ivo Lukačovič posiela zasiahnutej krajine 23 miliónov českých korún.

Aj Česká sporiteľňa poslala na pomoc Ukrajine desať miliónov korún. Informoval o tom český webový portál ceskenoviny.cz

Finančnú pomoc Ukrajincom posielajú firmy cez overené nadácie. V Česku je to napríklad Člověk v tísni a na Slovensku Človek v ohrození. Do pomoci sa zapojila aj Alza, ktorá na zabezpečenie humanitárnej pomoci vyčlenila 24 miliónov českých korún. 

Českí a slovenskí podnikatelia pomáhajú ukrajine
Zobraziť galériu (3)
Českí a slovenskí podnikatelia pomáhajú ukrajine  (Zdroj: Facebook)

Pridala sa aj slovenská cestovka BUBO, ktorá zbiera peniaze na pomoc Ukrajine cez svoju partnerskú organizáciu MAGNA. Tá má na Ukrajine zásoby liekov a zdravotníckeho materiálu, ktorý z Kyjeva distribuujú do vojnovej oblasti na východe Ukrajiny. 

Českí a slovenskí podnikatelia pomáhajú ukrajine
Zobraziť galériu (3)
Českí a slovenskí podnikatelia pomáhajú ukrajine  (Zdroj: Facebook)

Viac o téme: PomocPodnikateliaRuskoUkrajinaAlzaMartinusVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu