Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obliatie Matoviča ho vyjde draho: Suja má zaplatiť pokutu 1000 eur

Poslanec NR SR Miroslav Suja
Poslanec NR SR Miroslav Suja (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Suja má zaplatiť 1000 eur za to, že ešte v máji 2021 oblial pohárom vody v pléne NR SR ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Rozhodli o tom členovia Mandátového a imunitného výboru NR SR na stredajšom zasadnutí. Suja dostal pokutu v rámci disciplinárneho konania, ktoré na neho podal predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina).

Suja čelil aj konaniu za svoje výroky o poslancovi Jánovi Benčíkovi (SaS), keď ho označil za vraha. Výbor už dávnejšie rozhodol, že sa má Benčíkovi ospravedlniť. Tento bod bol zaradený v programe aktuálnej schôdze ešte v jej úvode. Suja v pléne vystúpil, no Benčíka opätovne kritizoval a označoval ho za eštebáka. Šéfka výboru Anna Andrejuvová (OĽANO) uviedla, že nešlo o ospravedlnenie, preto výbor v stredu rozhodoval o pokute 1000 eur. Uznesenie však členovia výboru neschválili, chýbal jeden hlas. Konanie v tejto veci tak podľa Andrejuvovej skončilo.

ARCHÍVNE VIDEO Poslanec Miroslav Suja oblial v parlamente ministra financií Igora Matoviča

Poslanec Miroslav Suja oblial v parlamente ministra financií Igora Matoviča (Zdroj: Facebook/Miroslav Suja - Poslanec NR SR)

Benčík podal na Suju ešte jeden podnet za výroky v pléne, ktorými sa cíti dotknutý. Malo ísť podľa slov Andrejuvovej o rokovanie z decembra 2021, kde vo faktickej poznámke označil Suja Benčíka za "udavača a chudáka". Benčík namieta aj ďalšie výroky Suju. O tomto podnete informovala šéfka výboru členov. O tom, či sa začne disciplinárne konanie, majú rozhodnúť na ďalšej schôdzi výboru.

Medvecký a Kotleba môžu čeliť konaniu za oblievanie v pléne

Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR Andrej Medvecký a Marek Kotleba by mohli čeliť disciplinárnemu konaniu za obliatie hlasovacích zariadení, poslancov i vlajky v pléne NR SR. Poslanec Miroslav Žiak (SaS) na nich podal podnet na Mandátový a imunitný výbor NR SR. Uviedla to šéfka výboru Anna Andrejuvová (OĽANO). Incident sa odohral minulý týždeň počas rokovania o obrannej dohode s USA.

Žiak podal podnet za obliatie na týchto poslancov, odvoláva sa na etický kódex poslanca. Andrejuvová reagovala, že etický kódex stále nie je v rokovacom poriadku NR SR, ale chce iniciovať novelizáciu. Musí tomu podľa jej slov predchádzať dohoda v koalícii. O podnete majú členovia výboru rozhodovať na ďalšej jeho schôdzi. Sú na ňu pozvaní aj dotknutí poslanci.

Disciplinárne konanie žiada aj poslanec Ján Szőllős (OĽANO), a to pre Milana Mazureka (nezaradený), ktorý ho mal označiť za sektára. Oboch si podľa šéfky výboru predvolajú na ďalšie stretnutie, až potom by sa začalo konanie. Szőllősovi podľa Andrejuvovej bude stačiť aj súkromné ospravedlnenie.

Poslanec Peter Krupa (nezaradený) tiež podal žiadosť o stanovisko mandátového a imunitného výboru k rozhodnutiu predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina) o jeho neospravedlnenej účasti v pléne, keďže bol vykázaný zo sály. "Kolegom som dala informáciu, budeme o tom diskutovať na ďalšej schôdzi," skonštatovala Andrejuvová.

Viac o téme: Pokuta Igor MatovičMiroslav SujaObliatie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu