Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zmluva s USA: Blaha obvinil Čaputovú z klamstva: VIDEO ako dôkaz?! Palác hovorí, že je zostrihané

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Ján Zemiar, reprofoto)

BRATISLAVA – Na sociálnych sieťach sa objavilo video z diskusie, ktorá predchádzala prezidentským voľbám v roku 2019. Zuzana Čaputová vtedy ešte z pozície kandidátky na post hlavy štátu hovorila o tom, že by nepodpísala zmluvu, ktorá by ohrozila suverenitu Slovenska, zakladala pobyt cudzích vojsk či budovanie základní. Tieto jej slová jej pripomenul vzhľadom na aktuálne dianie ohľadne podpisu obrannej zmluvy s USA poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD). Reakcia paláca nenechala na seba dlho čakať.

Video, ktoré koluje na internete, zdieľal na sociálnej sieti Facebook aj opozičný poslanec, ktorý ho označil za bombu, ktorá hlava štátu prichytila pri klamstve. "Čaputovej sa v predvolebnej kampani jasne spýtali, či by podpísala obrannú dohodu s USA. Nech sa páči, tu je jej odpoveď. Spadnete zo stoličky. Hovorí sa tomu - volebný podvod. Ukážkový volebný podvod," uviedol. Podľa jeho slov sa za "takéto klamstvá" odstupuje z úradu. "Ja sa len pýtam - čo viedlo pani Čaputovú k takémuto krkolomnému obratu v názore? Vydierajú ju? Skorumpovali ju? Slúži cudzej mocnosti?," napísal. Pridal aj spomínané video.

Video, ktoré zdieľa poslanec Ľuboš Blaha má usvedčovať prezidentku z klamstva (Zdroj: Facebook/ Ľuboš Blaha)

Palác však tvrdí, že nahrávka je klamlivo zostrihaná. "Prezidentská kancelária sa ohradzuje voči manipulatívnemu a účelovo zostrihanému videu, v ktorom sa poslanec Blaha snaží dať do rozporu súčasný postoj prezidentky k zmluve DCA s jej výrokmi v predvolebnej diskusii," uviedli. Aj oni podložili svoje slová videom, na ktorom je nezostrihaná odpoveď Čaputovej.

Prezidentská kancelária poskytla video s plným znením odpovede Zuzany Čaputovej (Zdroj: Kancelária prezidenta SR)

Vysvetlili, že prezidentka hovorila, že by nepodpísala zmluvu, ktorá by ohrozila suverenitu Slovenska, zakladala pobyt cudzích vojsk a budovanie základní bez súhlasu parlamentu. "Text tejto zmluvy a aj interpretačná doložka, ktorú prezidentka k zmluve DCA doložila, však obavy zo straty našej suverenity vylučujú, pretože zmluva nijako nemení súčasný právny stav o týchto otázkach. Preto jej slová nie sú v rozpore s vyjadreniami počas kampane a ide len o ďalší cielený útok prostredníctvom klamstiev," uviedli.

Ľuboš Blaha
Zobraziť galériu (2)
Ľuboš Blaha  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Blaha však trvá na svojom a tvrdí, že jeho zostrih nebol v ničom manipulatívny. "Vystrihol som presne tú časť, ktorú sa týkala otázky moderátora a žiadam od vás bezodkladné ospravedlnenie," reagoval.

Viac o téme: VideoZmluvaPrezidentkaĽuboš BlahaZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu