Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KORONAVÍRUS Zlé čísla v okrese Stará Ľubovňa: Počet nových prípadov sa za týždeň zdvojnásobil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek, file)

STARÁ ĽUBOVŇA - Za posledný týždeň sa počet prípadov pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19 v okrese Stará Ľubovňa zdvojnásobil. Regionálna hygienička Mária Mancalová potvrdila, že v poslednom týždni zachytili antigénovými a PCR testami dohromady takmer 950 ľudí, čo je o 484 viac ako týždeň predtým.

Pozitivita v rámci antigénového testovania dosiahla 2,35 percenta a pri PCR testoch takmer 39 percent. "Za štvrtý kalendárny týždeň evidujeme najviac, a to 322 pozitívne potvrdených prípadov v Starej Ľubovni, 56 prípadov v Novej Ľubovni, 46 v Jakubanoch a po 42 prípadov v Kolačkove a v Plavnici," konkretizovala Mancalová. Aktuálna vlna pandémie má podľa nej veľmi rýchly nástup a situácia sa prudko mení. Zatiaľ však hygienici stíhajú dohľadávať kontakty pozitívne testovaných a situáciu považuje za pomerne stabilnú.

Len jeden prípad omikronu

Dodala, že aktuálne evidujú v okrese len jeden potvrdený prípad novej mutácie omicron z výsledkov sekvencie pozitívnych vzoriek. "Z epidemiologického vyšetrovania pozitívne potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 však môžeme konštatovať, že ide o prípady s priebehom typickým pre omicron. Vychádza to tak, že ľudia sú chorí, majú príznaky, ale vychádza im test negatívny. Až najskôr na piaty deň sú testovaní pozitívne," podotkla regionálna hygienička. V tejto súvislosti odporúča hneď pri prvých príznakoch ochorenia kontaktovať svojho obvodného lekára a radšej sa izolovať.

Na začiatku tohto týždňa evidujú na území okresu Stará Ľubovňa prerušený výchovno-vzdelávací proces s prechodom na dištančné vzdelávanie v 25 triedach desiatich základných škôl. Prerušená je aj dochádzka v šiestich triedach troch materských škôl. "V jednom zariadení sociálnych služieb sme zaregistrovali pozitivitu u piatich klientov a štyroch zamestnancov," doplnila Mancalová.

V nemocnici minimum pacientov

V Ľubovnianskej nemocnici bolo v utorok hospitalizovaných dohromady osem pacientov s ochorením COVID-19. Jedna pozitívne testovaná pacientka leží na gynekológii a jedno dieťa je aj na detskom oddelení. Žiaden z pacientov podľa Mancalovej nepotrebuje podporu umelej pľúcnej ventilácie.  

Od začiatku evidencie na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Starej Ľubovni malo v okrese pozitívny PCR test viac ako 11.150 ľudí. Antigénové testy potvrdili ochorenie u ďalších viac ako 3400 obyvateľov.

Viac o téme: PandémiaStará ĽubovňaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu