Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

PRIESKUM Protipandemické opatrenia: Ľudia sa najviac stotožňujú s tým, čo presadzuje SaS! OĽaNO pohorelo

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Pavol Zachar, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Voliči sa najviac vedia stotožniť s tým, čo navrhuje SaS na čele s Richardom Sulíkom. Ukázal to prieskum, ktorý tiež odhalil, že najhoršie je na tom v tomto smere medzi voličmi strana Za ľudí, no veľký úspech nezaznamenalo ani OĽaNO.

Prieskum, ktorý vypracovala agentúra AKO pre reláciu TV JOJ Na hrane, sa zameral na vládne strany. Spomedzi nich si najlepšie počínala SaS, s ktorej návrhmi pri presadzovaní protipandemických opatrení sa stotožňuje 26,5 percenta opýtaných, čo je viac ako štvrtina. Sú to častejšie muži, ľudia vo veku 18 až 33 rokov a obyvatelia Bratislavského kraja. Miera stotožnenia sa s protipandemickými opatreniami, ktoré navrhujú, zároveň stúpa so vzdelaním opýtaných respondentov. Nejde pritom iba o voličov SaS. Zastúpení sú medzi nimi aj voliči Progresívneho Slovenska či strán ako Republika a Aliancia.

PRIESKUM Protipandemické opatrenia: Ľudia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Reprofoto TV JoJ)

Druhý najväčší úspech majú opatrenia, s ktorými prichádza strana Sme rodina Borisa Kollára. Stotožňuje sa s nimi 15,6 percenta opýtaných. Ide najmä o ženy a ľudí s nižším vzdelaním. Výrazne viac sa s nimi stotožňujú voliči tejto strany, ale tiež voliči Za ľudí a Smeru-SD.

S opatreniami, s ktorými prichádza najsilnejšia vládna strana OĽaNO s predsedom Igorom Matovičom, sa vie stotožniť iba 11,2 percent opýtaných. Častejšie ide o respondentov vo veku nad 66 rokov a respondentov maďarskej národnosti. Vo výraznej miere sú medzi nimi práve voliči OĽaNO a KDH, ale aj voliči Za ľudí, Aliancie a Sme rodina.

Koronavírus v Nemecku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Frank Rumpenhorst/dpa via AP)

Spomedzi vládnych strán si najhoršie počínala strana Za ľudí Veroniky Remišovej. S opatreniami, ktoré presadzujú, sa stotožňuje iba 7,5 percenta opýtaných. Štatisticky ide častejšie o obyvateľov Prešovského kraja a občanov inej národnosti. Sú to najmä voliči Za ľudí a OĽaNO.

Až 13,4 percenta opýtaných sa nestotožňuje s opatreniami žiadnej strany, najčastejšie sú medzi nimi voliči strán Republika a Smer-SD. 21,2 percent opýtaných sa nechcelo vyjadriť a 1,8 percenta nechcelo odpovedať.

archívne video

Matovič opäť kritizuje SaS: Pre kilečko od liberálov vraj vznikla škoda 15 miliónov eur (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Prieskum sa konal  v dňoch 10.1. - 17.1.2022 na vzorke tisíc respondentov.

Viac o téme: PrieskumProtipandemické opatrenia. vládne strany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu