Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Západ ruší opatrenia: Ale… pozrite si tie čísla očkovaných! Jasná facka dezinformačnej scéne

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP, Getty Images, Our World in Data)

BRATISLAVA – Západné krajiny postupne rušia opatrenia, čo si všimla aj dezinformačná scéna na Slovensku. Pravdou je, že veľa západných krajín skutočne pristupuje k uvoľňovaniu pravidiel. Má to však jeden dôležitý háčik – v porovnaní s počtom zaočkovaných u nás sú tieto štáty niekde úplne inde.

Polícia upozornila na to, že v posledných dňoch slovenská dezinformačná scéna rada používa naratív o tom, že krajiny na západe Európy rušia opatrenia. Keď sa však povie A, musí sa podľa nich povedať aj B. "Krajiny ako Írsko či Veľká Británia majú vysokú zaočkovanosť a milióny podaných tretích dávok. Pri omikrone majú pravdepodobne najhoršie za sebou a nemocnice ani služby im neskolabovali. Vďaka vakcinácii," uviedli.

Západ ruší opatrenia: Ale…
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mahesh Kumar A.)

Môžu si dovoliť uvoľnovanie 

Krajinou, ktorá chystá od 1. februára uvoľňenie všetkých opatrení, je Dánsko so zaočkovanosťou vyše 80 percent. Krajina má v pláne pristúpiť k vôbec najrozsiahlejšiemu uvoľňovaniu opatrení spomedzi všetkých severských krajín. Týka sa otvorenia nočných klubov, predávania alkoholických nápojov aj po 22. hodine a zákazníci sa pri vstupe do rôznych prevádzok nebudú musieť preukazovať očkovacími certifikátmi. Ľudia tiež nebudú musieť mať počas cesty verejnou dopravou nasadené rúška.

Západ ruší opatrenia: Ale…
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Our World in Data)

Holandsko si vďaka zaočkovanost presahujúcej 70 percent mohlo tiež dovoliť polaviť a  otvoriť divadlá, kiná, múzeá bary či reštaurácie. Platia iba kapacitné obmedzenia, prípadne preukázanie sa Covid passom. Ich vláda tak rozhodla napriek rekordným prírastkom infikovaných. 

Postupné rušenie opatrení od 2. februára už sľubujú aj Francúzi, ktorí sú aktuálne na vrchole omikron vlny, no zaočkovaných majú 76 percent obyvateľov a z nemocníc hlásia napriek rekordným prírastko nakazených o polovicu menej pacientov na JIS ako to bolo v minulých vlnách.

Západ ruší opatrenia: Ale…
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Our World in Data)

Opatrenia si môžu dovoliť rušiť aj v Španielsku s plnou zaočkovanosťou 82 percent a Taliansku so zaočkovanosťou skoro 77 percent.

Pre porovnanie na Slovensku máme plne zaočkovaných 49 percent obyvateľov. Aspoň jednu dávku má 51 percent obyvateľov.

 

 

Viac o téme: OpatreniaOčkovanieKrajinyKoronavírusRušenie opatrení
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu