Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Hlas-SD vylučuje volebnú spoluprácu s OĽANO: Do referenda pridá sociálnu otázku

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BANSKÁ BYSTRICA – Mimoparlamentná strana Hlas-SD vylučuje spoluprácu s hnutím OĽANO v tohtoročných regionálnych a komunálnych i budúcich parlamentných voľbách. Zapojí sa tiež do zberu podpisov za vyhlásenie opozičného referenda o zmene ústavy týkajúcej sa predčasných volieb, do ktorého pridá vlastnú sociálnu otázku. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom po výjazdovom rokovaní predsedníctva strany informoval jej predseda Peter Pellegrini.

"Predsedníctvo strany rozhodlo, že všetkým svojím štruktúram na krajskej, okresnej i centrálnej úrovni zakazuje uzatvoriť akúkoľvek koalíciu alebo spoluprácu v nasledujúcich komunálnych a regionálnych voľbách a zároveň vylučuje akúkoľvek povolebnú spoluprácu po parlamentných voľbách so stranou ĽSNS a stranou OĽANO," uviedol Pellegrini.

Pellegrini označil OĽANO za za hnutie jedného muža

Podľa predsedu Hlasu je dôvodom vylúčenia spolupráce so stranou Mariána Kotlebu fašistická ideológia Kotlebovcov. OĽANO zas označil za hnutie jedného muža bez jasných stanov a kontrolných mechanizmov. Volebnú spoluprácu s ostatnými stranami Hlas-SD nevylúčil a krajské i okresné štruktúry strany majú pri nadchádzajúcich regionálnych a komunálnych voľbách voľnú ruku uzatvárať akékoľvek koalície.

Druhým záverom, na ktorom sa podľa Pellegriniho jednohlasne zhodlo predsedníctvom strany, je, že Hlas-SD sa so svojimi štruktúrami zapojí do avizovanej petičnej opozičnej akcie. Tá má za cieľ vyzbierať 350.000 podpisov za vypísanie referenda o zmene ústavy tak, aby bolo možné v referende hlasovať i o vyhlásení predčasných volieb. Referendum má obsahovať i otázku týkajúcu sa možnosti vzniku vojenských základní na území Slovenska.

Nie je zrejmé o akú otázku pôjde 

"Do tejto petičnej akcie strana vstupuje s návrhom na tretiu sociálnu otázku. O tejto otázke budeme rokovať s petičným výborom," povedal Pellegrini. Ako dodal, o akú otázku pôjde ešte zrejmé nie je. Týkať sa však môže napríklad zastropovania veku odchodu do dôchodku, výpočtu minimálnej mzdy či garancie rodovej rovnosti odmeňovania v zamestnaní.

Viac o téme: ReferendumSpoluprácaOĽANOHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu