Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Obžalovaný expolicajt Jozef Rehák z kauzy Judáš trvá na výsluchu prokurátora

Bývalý riaditeľ Úradu zvláštnych policajných činností Prezídia Policajného zboru Jozef Rehák Zobraziť galériu (4)
Bývalý riaditeľ Úradu zvláštnych policajných činností Prezídia Policajného zboru Jozef Rehák (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BÁNSKA BYSTRICA – Pred samosudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, sa v stredu postavil bývalý riaditeľ Úradu zvláštnych policajných činností Jozef Rehák, známy z kauzy Judáš. Pre médiá pred začiatkom procesu vyhlásil, že je nevinný.

Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) ho obžaloba viní z trestného činu založenia a zosnovania zločineckej skupiny a dvoch skutkov zločinu prijímania úplatku. Obhajoba Jozefa Reháka namietla prítomného prokurátora ÚŠP Petra Kysela, o čom mala už aj predtým informovať prokuratúru. Navyše ho žiada vypočuť ako svedka, trvá na tom. Podľa prokurátora námietka zaujatosti vznesená voči jeho osobe bola už v minulosti vyriešená. On osobne sa necíti nijako zaujatý. Obžalovaný ho počas vyšetrovania nenamietal.

bývalý riaditeľ Úradu zvláštnych
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Medzi obvinenými bol aj Milan Lučanský 

„Netuším, k čomu by som mal vypovedať,“ reagoval Kysel na hlavnom pojednávaní. Jozefa Reháka zadržali v rámci policajnej akcie Judáš na začiatku decembra 2020. Medzi obvinenými bol v tomto prípade bývalý prezident Policajného zboru (PZ), dnes už nebohý Milan Lučanský, tiež bývalí predstavitelia Slovenskej informačnej služby a aj bývalí vysokopostavení funkcionári PZ a finančnej správy. Obvinili ich z korupcie a jednu osobu aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

bývalý riaditeľ Úradu zvláštnych
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Expolicajt je vo väzbe od decembra 2020

Skupinu pôvodne ôsmich obvinených vrátane Jozefa Reháka zobral sudca ŠTS v decembri 2020 do väzby. Z nej sa dostal na slobodu v apríli minulého roku. V prípade uznania viny hrozí Jozefovi Rehákovi trest odňatia slobody od päť do 12 rokov a prepadnutie majetku.

bývalý riaditeľ Úradu zvláštnych
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Rehák tvrdí, že svoju nevinu dokáže

Jozef Rehák, prezývaný Dodo, vo výpovedi tvrdil, že ho usvedčujú iba kajúcnici z gangu sýkorovcov požívajúci rôzne výhody. Už v roku 2015 sa začala proti nemu diskreditačná kampaň. S Kyselom mali mať kedysi údajne služobný spor, ktorý sa týkal nasadenia odposluchov. V bezpečnostných zložkách na rôznych pozíciách odpracoval 32 rokov a mal dobré výsledky, bol pravidelne odmeňovaný a povyšovaný. „Cítim sa nevinný, budem sa to snažiť dokázať,“ konštatoval obžalovaný expolicajt pre médiá.

Viac o téme: ExpolicajtJozefJudášRehák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu