Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prešov: V školských jedálňach varili zdravo, nie všetkým však chutilo

Vedúca školskej jedálne na Prostějovskej ulici Mária Semanová. Zobraziť galériu (2)
Vedúca školskej jedálne na Prostějovskej ulici Mária Semanová. (Zdroj: Nový Čas)

PREŠOV - Prešovské deti majú za sebou „zdravý“ týždeň. V 15 základných a 20 materských školách im varili viac zeleniny, tofu či strukovín ako obyčajne. Niekde sa tento projekt stretol s priaznivým ohlasom. Inde zase zaznamenali väčší odpad z nedojedených tanierov ako doposiaľ.

„Pre našich žiakov to nie je nič nové. My sa snažíme zdravo variť po celý rok,“ tvrdí vedúca zo školskej jedálne na Prostějovskej ulici v Prešove Mária Semanová. Pod jej dohľadom v piatok deťom na obed navarili brokolicovú polievku so syrovou lievankou a rybie filé z vietnamského sumčeka na vidiecky spôsob. K tomu citronáda a cereálna tyčinka.

Niektoré deti sa oblizovali. „Bolo to super,“ usmieval sa prváčik Jarko nad prázdnym tanierom. Jeho spolužiakovi Deniskovi sa však jedlo veľmi nepozdávalo. „Veľmi mi to nechutilo...“ zakýval hlavou na znak, že už jedol aj lepšie veci. Na Prostějovskej sú spokojní, inde však priznávajú, že projekt sa nestretol s očakávaným ohlasom. Napríklad vedúca jedálne školy na Odborárskej ulici v Prešove Ľubica Třešňáková hovorí, že počas týždňa sa odpad zvýšil a niektoré deti odnášali plné taniere nezjedeného jedla. „Zdravý“ týždeň ich bude stáť o 50 až 60 percent viac ako klasické stravovanie. „Tento týždeň budeme variť lacné jedlá, aby sme vyrovnali celkové režijné náklady,“ vysvetľuje Ľubica Třešňáková.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu