Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Matovič skritizoval Čaputovú: Kancelária prezidentky reaguje, už je ako Fico!

Igor Matovič a Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (3)
Igor Matovič a Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Maarty, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Ak predseda Národnej rady SR a predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár zvolá okrúhly stôl so šéfmi parlamentných strán o téme referenda o skrátení volebného obdobia, líder OĽANO a vicepremiér Igor Matovič sa ňom nezúčastní. V diskusii si takisto neodpustil kritiku prezidentky Zuzany Čaputovej. Jej kancelária už stihla aj zareagovať.

V diskusnej relácii TA3 V politike povedal, že rozprávať sa "so zástupcami mafie o tom, ako umožniť skorší návrat mafie k moci" mu pripadá "úplne mimo misy". Argumentoval tiež postojom OĽANO k referendu o skrátení volebného obdobia. "My sme v našom volebnom programe uviedli, že sa zasadzujeme o zjednodušenie a zefektívnenie systému referenda. Zároveň sme proti referendu o predčasných voľbách," povedal a vysvetlil to tým, že možnosť konania referenda o skrátení volebného obdobia môže zhatiť úsilie akejkoľvek vlády prijať potrebné reformy. 

Pre Matoviča bol rok 2021 skutočne ťažký: Zostrih všetkého, čo ho skutočne ... mrzelo (archívne video)

Pre Matoviča bol rok 2021 skutočne ťažký: Zostrih všetkého, čo ho skutočne ... mrzelo (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Maarty, Vlado Anjel)

V prípade plánovanej dohody o obrannej spolupráci medzi SR a USA uviedol, že je dobré, čo prebieha, myslí si, že verejná diskusia o zmluve sa mohla začať už skôr. "Sám mám otázky, budem naďalej sledovať túto diskusiu a hlavne musí to byť odborná otázka," zdôraznil. Vyhlásenia opozície o hrozbách, ktoré dohoda predstavuje pre suverenitu SR, považuje Matovič za falošné. Upozornil, že o uzatvorení zmluvy sa rokovalo aj počas vlády súčasných lídrov opozície. 

Predĺženie termínov pre seniorov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Varuje pred šírením omikronu

V prípade avizovaného čiastočného otvorenia kultúry od pondelka (10. 1.) si líder OĽANO myslí, že je to chyba. Zopakoval v tejto súvislosti svoje varovanie pred šírením omikronu. Neotvoril by preto od pondelka ani školy. Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) má i napriek veľkej kritike kultúrnej obce naďalej jeho dôveru. 

Natália Milanová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Vždy sa snaží vybojovať pre kultúru maximum, konzílium odborníkov však v súvislosti s epidemiologickou situáciou tlmí jej snahy,“ deklaroval. V diskusii opakovane kritizoval Richarda Sulíka i SaS za prieky v koalícii a takisto prezidentku Zuzanu Čaputovú za spochybňovanie autority premiéra Eduarda Hegera i vlády pod vedením OĽANO, za ktorým vidí politické preferencie hlavy štátu.

Kancelária prezidenta sa ohradzuje voči tvrdeniam Matoviča

Kancelária prezidenta SR sa ohradila voči výrokom vicepremiéra a ministra financií SR Igora Matoviča v nedeľňajšej diskusnej relácii TA3 V politike. Líder OĽANO vo svojich vyjadreniach kritizoval hlavu štátu Zuzanu Čaputovú, ktorá podľa neho spochybňuje autoritu predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽANO) i fungovanie kabinetu pod jeho vedením. Hovorca prezidentky Martin Strižinec poukazuje na Matovičove tvrdenia o tom, že "prezidentka sa stretla v čase vládnej krízy s veľvyslankyňou USA a mali kuť pikle".

"Je to klamstvo, s ktorým prišiel Robert Fico. Prezidentka žiadne také stretnutie nemala," zdôraznil Strižinec. "Igor Matovič by mal pri svojich výrokoch zvažovať, komu pomáha, keď preberá rétoriku a klamstvá od Roberta Fica," dodal.

Viac o téme: OpatreniaReferendumIgor MatovičKoronavírusOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu